Vädjar om hjälp för att hjälpa

Samhälle
PUBLICERAD:
Insamlingen "Hjälp oss att hjälpa" ska ge utsatta familjer ekonomisk bistånd.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Rotaryklubbarna i Mariestad och Svenska kyrkans lokala diakoni har startat den gemensamma insamlingen "Hjälp oss att hjälpa".
– Vi vill hjälpa de inom MTG-området som drabbats hårt av coronapandemin och verkligen behöver hjälp, säger kontraktsprost Willem-Jan Fens.

Skor till barnen, en vinterjacka och mat på bordet. Banala ting som vissa familjer inte har råd med.

– På grund av coronapandemin har antalet ansökningar och kontakter med vår diakoni blivit många fler, säger kontraktsprost Willem-Jan Fens.

Han berättar om att medarbetarna i Svenska kyrkan både hjälper med samtal, ansökningar i olika fonder och köpärenden på apotek och annat.

– I år är det ett extra stort tryck. De människor som knackar på hos oss och söker bistånd skulle inte göra det om det inte vore för att de verkligen behöver, förtydligar Fens.

Maria Tiger, president i Mariestad-Marieholm Rotaryklubb
Foto: Privat

Han är mycket glad över att tillsammans med Mikael Larsson, president i Mariestads Rotaryklubb, och Maria Tiger, president i Mariestad-Marieholm Rotaryklubb, kunna presentera en nystartad insamling som riktar sig till allmänheten.

– I somras kände vi att det behövde göras något mer omfattande, och att vi då måste fråga allmänheten om hjälp, säger Claes-Henrik Martinsson från Mariestads Rotaryklubb.

Kontraktsprost Willem-Jan Fens.
Foto: Privat

Hela MTG-området

Insamlingen "Hjälp oss att hjälpa" är ett samarbete av de två lokala Rotaryklubbarna och Mariestads församling, Töreboda, Amnehärad-Lyrestads och Lugnås-Ullervads pastorat. Den uppmanar allmänheten att skänka pengar till de som behöver via Rotary Hjälpers 90-konto.

Mikael Larsson, president i Mariestads Rotaryklubb,
Foto: Privat

– Fördelningen av pengar som kommer in har diakonin hand om. De som får hjälp är inte bara medlemmar i Svenska kyrkan utan omfattar behövande i Mariestad, Töreboda och Gullspångsområdet, förklarar kontraktsprost Willem-Jan Fens och fortsätter:

– Det är som ärkebiskopen sa: "Vi hjälper inte kristna, utan ger för att vi är kristna.".

Rotary och Svenska kyrkan delar på omkostnaderna i samband med insamlingen som pågår fram till mars 2021.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.