Hoppa till huvudinnehållet

I dag julflyger F7 med Jas - då passerar de din ort

Publicerad:
Så här såg det ut förra året när F7 "flög julgran" över Lidköping.
Så här såg det ut förra året när F7 "flög julgran" över Lidköping. Foto: Sören Turesson

Julgransflygningen från F7 Såtenäs har blivit en uppskattad tradition - och i år kompletteras den med två julkuleflygningar.

Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att formationsflygning –i det här fallet i formen av en julgran – ger stridsflygdivisionerna bra övning i att planera och genomföra en flygning i större formation under en längre tid.

"Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta", skriver Försvarsmakten.

På onsdag, den 9 december, är det dags för årets julgransflygning och som alltid är de tider för överflygning som Skaraborgs flygflottilj presenterar cirkatider. Både tid och rutt kan ändras med kort varsel på grund av väderförhållanden.

"Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället", uppmanar man.

Julgransflygningen med Jas Gripen-planen på onsdagen inleds över Åmål klockan 12.52 och efter en sväng i Värmland kommer planen åter till Skaraborg med följande cirkatider: Karlsborg 13:13, Tibro 13:16, Skövde 13:18, Skara 13:21 och Vara 13.24.

Därefter bär det i väg mot bland annat Trollhättan, Borås, Varberg, Göteborg, Bohuskusten och Uddevalla innan Lidköping som sista ort får besök av julgranen klockan 14.28.

Nytt för i år är att F7 kommer att julflyga även med Herculesplan. Den flygningen kallas Julkulan och genomförs både den 15 och den 16 december.

Den 15 december inleds flygningen på Såtenäs klockan 12 och passerar Skara 12.07. Därefter flyger planen vidare över Skaraborg, via Östergötland, Stockholmsområdet, Mälardalen och Värmland. Man är enligt schemat tillbaka på Såtenäs 14.08.

Den 16 december är det start klockan 11.00 och efter en flygning via Göteborg och västkusten ner till Skåne dra man hemåt över Blekinge och Småland. 13.33 är tiden satt för överflygning i Lidköping, fyra minuter före landningen på Såtenäs.

Artikeltaggar

F7 SåtenäsLidköpingMera

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.