Bröderna blev entreprenörer när träningarna ställdes in
Granar i olika storlekar, blåbärs- och lingonris, eldstubbar, fågelholkar och mossor samsas på bordet framför den röda logen på Jula Säteri. Bröderna Anton, 14, och Gilbert, 16, har själva huggit granarna på familjens mark, snickrat fågelholkar och plockar ris och mossa.
– Vi hade som sagt ingenting att göra, nu under corona när idrottsaktiviteterna har legat nere så kom pappa med förslaget att vi kunde ha någon form av julgransförsäljning. Han berättade att han hade haft det när han var yngre. Då tänkte vi att vi också ville göra det, säger storebror Gilbert.
"Över förväntan"
Pappa fick vara chaufför när granarna skulle huggas, men i övrigt har bröderna skött allt själva. I helgen drog försäljningen igång.
– Det gick väldigt bra, över förväntan skulle jag säga. Det är intressant och roligt, men också lärorikt. Man lär sig mycket om det sociala, att prata med besökare som man inte känner. Hur man hugger granar kunde vi sedan tidigare, säger Gilbert.
Flera kunder kom från trakten och vara tacksamma över att slippa åka in till stan i coronatider, men många kom från stan för att köpa en julgran i Jula.
– De tyckte det var roligt och intressant att vi var så unga och kom på idén att starta en julgransförsäljning, säger Anton.
Efter den första succéhelgen har de bestämt sig för att hålla öppet nu till helgen och ytterligare ett par dagar i början av nästa vecka. Då har syskonen fått jullov och kan ägna sig helt åt försäljningen.
Blir ni sugna på att fortsätta som entreprenörer i framtiden?
– Jag tycker att det låter intressant i alla fall; det är därför jag har valt ekonomiprogrammet på gymnasiet också, säger Gilbert.
– Jag har inte så jättebra koll på vad jag vill bli, men det har varit intressant att hålla på med det här, säger Anton.