Hoppa till huvudinnehållet

Manliga chefer mer negativa till depression

Publicerad:
Tjugofyra procent av de manliga chefer som tillfrågats hade negativa attityder till depression. Motsvarande siffra för de kvinnliga cheferna som tillfrågats var tolv procent. Arkivbild.
Tjugofyra procent av de manliga chefer som tillfrågats hade negativa attityder till depression. Motsvarande siffra för de kvinnliga cheferna som tillfrågats var tolv procent. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Är du deprimerad och har en manlig chef? Då är risken stor att han kommer säga: Ta dig i kragen och ryck upp dig.

Dubbelt så stor andel manliga chefer som kvinnliga har nämligen negativa attityder till depression, visar en studie från Göteborgs universitet.

Genom en webbenkät fick 2 663 chefer svara på i vilken grad de instämde i tolv olika påståenden, i elva fall av tolv såg man skillnader mellan män och kvinnor.

Männen tenderar, enligt svaren, i högre grad än kvinnor att känna sig osäkra tillsammans med medarbetare med depression. Männen anser i högre grad att dessa medarbetare är en börda för arbetsplatsen och de manliga cheferna instämde i högre grad än kvinnorna med påståendet att de inte skulle anställa någon som de visste hade haft depression.

Fler män negativa

Den enda påstående som manliga och kvinnliga chefer svarat likadant på är att det är stressande med deprimerade medarbetare.

Sammanfattningsvis visade resultatet att 24 procent av de manliga chefer som tillfrågats hade negativa attityder till depression. Motsvarande siffra för de kvinnliga cheferna som tillfrågats var 12 procent.

– Vi ser det inte som konstigt att män har mer negativa attityder till depression än kvinnor, för det har män i samhället generellt. Men när det gäller chefer som har ansvaret för att möta dessa medarbetar hade vi kanske inte tänkt oss att skillnaderna skulle kvarstå efter att vi kontrollerat så många andra variabler, det gjorde oss något förvånade, säger Monica Bertilsson, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet och projektansvarig för studien.

Planer på utbildning

Studien är en del i ett större projekt där man undersöker chefers kunskaper, kompetens och strategier för att stödja medarbetare som lider av depression. Syftet är att i ett framtida projekt ta fram utbildningsinsatser till chefer.

– Vi vet från andra studier i samhället att det finns mycket stigmatisering och fördomar mot psykisk sjukdom och vi ville se hur det förhåller sig bland chefer, för att få mer kunskap om hur vi ska lägga upp en utbildning, säger Monica Bertilsson.

Ellinor Knoxborn/TT

Artikeltaggar

ArbeteDepressionGöteborgs universitetInrikes/utrikesPsykisk ohälsaSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.