Behovet av umgänge och gemenskap under julhelgen är stort. Mariestads församling brukar därför årligen anordna ett julfirande för människor som lever i ensamhet.
På grund av rådande läge kan den traditionsenliga julsamlingen inte anordnas i år.
– Det är frustrerande när vi vet att det finns ett behov, och vi inte kan möta det så som vi önskar, säger Camilla J Ivarsson, diakon i Marieholmskyrkan.
För en vecka sedan meddelade statsminister Stefan Lövfen att normen med att högst åtta personer får samlas kommer hålla i sig över jul och nyår. Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att antalet möten med andra personer ska begränsas så mycket som möjligt och att umgänge helst ska ske i mindre kretsar.
För vissa innebär det ett annorlunda och begränsat firande, för andra betyder det att möjligheten till gemenskap runt jul försvinner helt.
– Det är många som har uttryckt att de redan nu är ensamma. Dessa personer har varit mer ensamma i år än tidigare. Julen blir ännu värre eftersom det är längre helger. De senaste åren har det kommit runt 150 personer. Vi har främst vänt oss till ensamma äldre tidigare. Nu har vi sett ett ökat behov i alla åldersgrupper, säger Camilla J Ivarsson och fortsätter:
– Det kan vara barnfamiljer som inte har något nätverk som vill fira tillsammans. Ibland kan det handla om att man inte har ekonomiska förutsättningar för att få ihop en julafton på egen hand. Det finns även dem som tycker det känns mer meningsfullt att fira tillsammans än att sitta själv.
Finns de övriga dagarna
Mariestads pastorat försöker att hitta andra sätt att finnas till hands för dem som är ensamma.
– Tanken med julfirandet är att erbjuda gemenskap. Det är inte möjligt som det ser ut nu. Vi vet att det är många som blir drabbade, men vi försöker förmedla att vi finns de andra dagarna, säger Camilla.
Kyrkans verksamhet anordnar promenader och andra uteaktiviteter där det finns möjlighet att träffa andra. De finns även tillgängliga för samtal.
– Nu har restriktionerna för 70-plussare lättats på, men läget är detsamma i alla fall. De kan inte träffas utan att riskera hälsan. Det fungerar för dem som har möjlighet att ses ute, men har man inte det blir man väldigt isolerad. Sedan får vi inte vara för många ute, det är åtta som gäller även där.
Ingen samling
Inte heller i frikyrkorna kommer det vara för någon julsamling, däremot har kyrkorna jobbat tillsammans genom bland annat Hela människan under året.
– Vi delar ut matkassar och ringer regelbundet till våra medlemmar som är över 70 år och ser till att de har en kontakt, säger Margareta Alexandersson omsorgsansvarig i Pingstkyrkan.
– Vi har haft ett stort julbord för ensamma och utsatta genom vårt projekt med Hela människan, men det går inte i år. Förutom det delar vi ut julblommor till våra medlemmar över 80 år, men annars har vi tyvärr ingenting, säger Anette Rådbo, diakon i Equmeniakyrkan.
Gudstjänst via Zoom
Frikyrkorna ser även dem ett stort behov av en julsamling.
– Vi har tidigare hjälpt till med det julfirande som varit i Marieholmskyrkan. Nu när det är inställt har vi inget annat förutom en digital julhälsning tillsammans med Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan. Ett gemensamt julfirande behövs väl mer än någonsin, men det går inte att komma runt bestämmelserna som finns, säger Otto Ernvik pastor i Korskyrkan och fortsätter:
– Vi kommer börja att göra digitala gudstjänster via plattformen Zoom. Det är väl inte det första stället som ensamma och människor i utanförskap går till, men vi kände att det går att prata med varandra och dela med varandra på ett helt annat sätt än via en förinspelad gudstjänst.