Stor narkotikainsats i västra Skaraborg

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En hel del narkotika har omhändertagits vid insatsen.
Foto: Polisen
Polisen i västra Skaraborg har under drygt två månader haft en särskild grupp som arbetat mot narkotika.
Polisen har rapporterat 193 personer, gjort 72 husrannsakningar och tagit narkotika i beslag till ett värde över 500 000 kronor.

Johan Rexhag är lokalpolisområdeschef och han är nöjd med att polisen kunnat avsätta resurser för det viktiga arbetet mot narkotika.

– Vi har arbetat uppsökande mot unga ostraffade personer som förekommer i narkotikasammanhang. Vi har även riktat in oss mot personer som livnär sig på narkotikaförsäljning, säger Johan Rexhag i ett pressmeddelande från Polisen i Skaraborg.

– Syftet har varit att så tidigt som möjligt avbryta ett begynnande missbruk och kriminalitet kopplat till narkotika.En viktig del i insatsen har varit att ha samtal med de personer vi rapporterat. Det är inte ovanligt att det döljer sig en tragisk bakgrund när man till slut blir uppmärksammad av polisen.

Beslagtagen hasch och pengar.
Foto: Polisen

Han fortsätter:

– Vi har lagt särskild vikt vid att lotsa vidare till organisationer som kan erbjuda stöd och hjälp att ta sig ur ett missbruk.

Majoriteten av de som rapporterats finns i åldersspannet 18-25 år. Av dessa var 59 st. tidigare ostraffade gällande narkotika.

Johan Rexhag, lokalpolisområdeschef är nöjd med insatsen.
Foto: Polisen

– Ett livslångt missbruk av narkotika innebär troligtvis ett stort lidande för den enskilde och personer i dess närhet. Dessutom innebär det avsevärda kostnader för samhället i form av kriminalitet och vård. Vi tror inte att bruket av narkotika är högre i Skaraborg än på andra ställen. Vår insats visar att bruket av narkotika finns överallt och att det finns ett behov av riktade insatser även framöver, säger Johan Rexhag.

Fakta

Urval av brott som rapporterats i insatsen:

Ringa narkotikabrott, eget bruk: 157, ringa narkotikabrott, innehav: 82t, rattfylleri under påverkan av narkotika: 30, narkotikabrott, innehav i överlåtelsesyfte: 10, narkotikabrott, överlåtelse: 4, narkotikabrott, framställan: 6, brott mot knivlagen inkl. grovt brott: 14.

Urval av beslag som gjorts i insatsen

Uppskattat gatuvärdet på den narkotika som tagits i beslag uppskattas till ca 500 000 kronor.

Cannabis: 1,24 kilo, cannabisplantor: 7, hasch: 1,1 kilo, amfetamin: 50 gram, kokain, 3,72 gram, heroin: 0,96 g, metamfetamin: 6,22 gram, LSD: 9 st, rnkotikaklassade tabletter. 1.100 st, Kontanter: 31 900 kronor, Knivar: 14, Pepparspray: 2, Pistoler 3 (replika och kolsyrepistoler).

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.