Hoppa till huvudinnehållet

Anställer enhetschef utan annons

Publicerad:
Mariestads kommun vill anställa en ny enhetschef inom vård- och omsorg utan att annonsera om tjänsten.
Mariestads kommun vill anställa en ny enhetschef inom vård- och omsorg utan att annonsera om tjänsten. Foto: Charlotte Ferneman

En enhetschef inom vård- och omsorg har sagt upp sig. Istället för att utannonsera tjänsten vill Mariestads kommun anställa en "välkänd och erfaren enhetschef".

– Jag kan inte säga okej till detta. Det är en så pass hög position så att vi hävdar att den ska utannonseras så att alla får möjlighet att söka, säger Ritva Rådefalk, fackförbundet Vision.

Innan senaste månadsskifte hölls ett möte gällande tillsättning av enhetschef. Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef samt Anna Brink, HR-konsult representerade arbetsgivaren Mariestads kommun och Ritva Rådefalk, fackförbundet Vision, arbetstagarorganisationen.

I enhetschefsgruppen inom avdelningen vård och omsorg finns för närvarande en oro kring bemanningen. Flera chefer är sjukskrivna och en enhetschef har sagt upp sig. Nu vill kommunen tillsätta den vakanta tjänsten utan att annonsera om det.

– Gäller det chefstjänster vill vi att de ska gå ut externt, säger Ritva Rådefalk, fackförbundet Vision, och fortsätter:

– Det kan finnas enhetschefer i kommunen som skulle vilja jobba just på den här enheten, nu får de inte möjlighet att flytta på sig.

Ritva Rådefalk, fackförbundet Vision, tycker att Mariestad kommuns agerande inte är okej.
Ritva Rådefalk, fackförbundet Vision, tycker att Mariestad kommuns agerande inte är okej. Foto: Michael Gustafsson

Arbetsgivaren har en "välkänd och erfaren enhetschef" i åtanke när det gäller tillsättning av tjänsten.

– Jag har uppfattat det som att personen jobbat här tidigare och nu är någon annanstans. Motsättningen från vår sida har inget med personen att göra, utan det handlar om policyn vi har, säger Rådefalk.

Hennes förslag om att ta in en enhetschef på vikariat och sedan utlysa tjänsten under tiden, fick inget gehör. Mötet avslutas i oenighet. Arbetsgivaren förmedlar att detta tillvägagångssätt endast sker som undantag med anledning av den rådande tidspressen.

Även Lena Dalstam, fackförbundet Kommunal, har varit med om samma process.

– Det är våra medlemmar i Kommunal som berörs av det i och med att de får en ny chef. Vi förstår situationen, att det just nu är krisartat kring enhetschefer i kommunen, och att man därför väljer att göra så här. Men vi är inte för att man inte annonserar ut en tjänst, det är inte såhär det bör gå till, säger Lena Dalstam.

Artikeltaggar

KommunalMalin WihlborgMariestadMariestads kommunVård och omsorgVision

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.