Hoppa till huvudinnehållet

Carina gillar möten på distans

Publicerad:

– Vi har gett bostadsbolaget ett okej för att förhandla om köp av före detta Nordeahuset i Gullspång, säger kommunalrådet Carina Gullberg (S) som glatt konstaterar att det gått förvånansvärt bra att hålla möten på distans under året.

Kommunalrådet Carina Gullberg (S) leder kommunstyrelsens sammanträden från sessionssalen.
Kommunalrådet Carina Gullberg (S) leder kommunstyrelsens sammanträden från sessionssalen. Foto: Owe E Hermansson

Kommunstyrelsen brukar ha sina sammanträden i nämndrummet i kommunhuset. Nu är dessa möten flyttade till sessionssalen och med ett begränsat antal personer på plats. Vid sin sida har Carina Gullberg då en sekreterare samt kommunchefen. Övriga ledamöter befinner sig på annan plats och är uppkopplade till sessionssalen via en dator.

– Jag är normalt sett ingen datormänniska, teknik och sån't, men det här har jag verkligen tagit till mig, säger hon förklarar att det positiva i första hand handlar om att tjäna tid.

– Det är så skönt att slippa åka fyra-fem timmar för ett möte. Tidigare kunde man lägga mer tid på att åka till ett möte än vad själva mötet tog. Det här spar både pengar och tid och jag är övertygad om att det här har kommit för att stanna.

Det är svårt att tro att kommunalrådet inte är tekniskt intresserad då hon räknar upp namnen på de fyra-fem program som hon använder för möten på distans.

– Jag har ju varit tvungen att lära mig.

Demokratifråga

– Vi har till och med haft ett digitalt företagsbesök, vi i presidiet hade ett möte med vd och produktionschefen på Nimo via datorn. Fungerade jättebra. De berättade och visade bilder och vi kunde ställa frågor.

Carina Gullberg varnar för att det även finns fel och brister även i detta arbetssätt. Inget ersätter det personliga mötet.

– Men det handlar ju om att begränsa smittan, då är det ett mycket bra alternativ. Fler kan dessutom vara med på mötet, det gynnar demokratin. Fast samtidigt krävs det att alla har tillgång till tekniken. Att man har de rätta förutsättningarna.

Carina Gullberg påminner om att kommunen, så här långt, klarat sig bra från corona.

– Det får vi vara tacksamma inför och en eloge till personalen, dels till alla som kunnat jobba hemifrån för att minska smittorisken, dels till personalen på våra äldreboenden. Jag vet ju att det förekommer lite aktiviteter, trots pandemin, det är ingen total isolering för de äldre. Personalen på förskolorna och skolorna har också hanterat pandemin på ett bra sätt.

Blickar mot valet ´22

Carina Gullberg har varit kommunstyrelsens ordförande i 14 år, hon försäkrar att hon är motiverad att fortsätta svinga ordförandeklubban.

Kommunalrådet Carina Gullberg (S).
Kommunalrådet Carina Gullberg (S). Foto: Owe E Hermansson

– Det är fortsatt spännande, vi jobbar redan nu med frågor inför valet om två år. Vi funderar redan nu på vilka är med då, och hur vi hittar fler intresserade som vill bli lokalpolitiker för socialdemokraterna.

Vid succéåret 2010 var Socialdemokraterna endast ett mandat ifrån att få egen majoritet. Både 2014 och 2018 har dock S tappat mandat. Ett faktum Carina Gullberg tar med ro.

– Nej, jag är inte orolig, att det är jämnt hör ju till, politik handlar om att kompromissa.

Bra år - trots corona

Gullberg försäkrar att det mesta är kul, även ett år under Coronapandemin.

– Vi har ju ÄNTLIGEN fått ett nytt LSS-boende i Gullspång. Så som vi har jobbat på detta. När Solbacka flyttat från Amnegården kommer vi dessutom få möjligheten till fler platser för särskilt boende,korttidsplatser och avlastningsplatser. Riksbyggen har även fått i uppdrag att titta på Mogården, det talas om både fler parkeringsplatser som tillgången till en mindre matsal men även frågan om hur demensavdelningen ska vara utformad. Och jag tycker fortfarande att det saknas en riktig entré till Mogården.

LSS-boende på Västergatan i Gullspång. Inflyttningsklart i oktober 2020.
LSS-boende på Västergatan i Gullspång. Inflyttningsklart i oktober 2020. Foto: Owe E Hermansson

– Spännande är också det faktum att precis före jul vann detaljplanen för byggnation i södra Otterbäcken laga kraft. Det finns redan intressenter. Men det återstår mycket jobb. Kul under året var också att Vänersamarbetet tagit ett steg framåt. En cykelväg runt hela Vänern är snart ett faktum, där vår led går upp runt Södra Råda. Och som delägare i Vänerhamn jobbar vi på för ökad sjöfart.

Prisar föreningslivet

– Vi har haft en bra dialog med Gårdsjöbygdens förening där vi i slutet av året fick till en förlängning av avtalet med de röda husen.

Gullberg passar på att ge en eloge till föreningslivet och alla sponsorer som gett kommunen en ny padelhall i Hova och att en allaktivitetshall är på gång i Gullspång.

– Vilket aktivitetsområde Hova IF har på Movallen?! Padel, mountainbike, boule, planer, motionsspår. Fantastiskt område säger hon och skicka med en passning till föreningen.

– Tänk om de kunde få till ställplatser också, en minicamping? Det passar in i trenden, att hemestra.

– När det gäller allaktivitetshallen i Gullspång var säkert många besvikna att placeringen inte blev Gullstensskolan, men nu är det Gullmovallen som gäller och man gör ett fantastiskt jobb. Kul med alla som jobbar ideellt och alla sponsorer som bidrar.

– Fritidsbanken invigdes också under året, det har dessutom skapat lite mer rörelser i centrum. Det är bra.

Motgångar

Men allt flöt inte på under år 2020.

Varför slutade kommunchefen efter bara några månader?

– Till oss sa han att han var för smal för jobbet och att han inte kunde ge oss det vi behövde. Det kom som en total överraskning, väldigt tråkigt, den natten sov jag ingenting. Ett riktigt tapp. Gunnar kom ju med nya ögon och vi trodde ju mycket på detta.

– Men vi insåg också att vi snabbt måste hitta en tillförordnad, och efter ett antal förfrågningar fick vi klart med P-O Hermansson.

Ekonomin är inte lysande, budgeten räddas tack vare coronapengar.

– De jobbar på bra ute i verksamheterna, ja, det kom coronapengar. Jag har varit med så länge att jag vet att det brukar komma statliga pengar. Vi får ju inte glömma att vi haft merkostnader på grund av corona, säger Carina Gullberg som räknar med att budgetläget kommer att ljusna.

Carina Gullberg (S).
Carina Gullberg (S). Foto: Owe E Hermansson

Nordeahuset

– Gullspångsbostäder fick en förfrågan från ägaren till det så kallade Nordeahuset i Gullspång om ett eventuellt köp. Vi från kommunen ärr överens om att ge det en chans, finns behovet? Så bostadsbolaget tillsammans med lokalgruppen har fått i uppdrag att titta på det. Lite crazy idéer önskas. Det kan vara saluhall, café, bibliotek eller annan kommunal service kanske något helt annat . Men vi har sagt att vi inte kan gå in i fler lokaler utan att gå ur lokaler för vi kan inte dra på oss ökade lokalkostnader.

Så kommunalrådet blickar med tillförsikt på det kommande året.

Borgen

– Vi har ju Borgen och handelsplatsen i Hova, där gör utvecklingsbolaget genom Gunnar Bohlin och Stefan Johansson ett stort jobb. Borgen är viktig, ett riktigt landmärke som gör att folk stannar till. Och i Gullspång ska vi revidera detaljplanen för att kunna utveckla dressinområdet. Frågan om biobränsle finns också med och vi skulle vilja revidera tidigare förstudie för att få fram förutsättningarna till produktion av biobränsle i Otterbäcken. Och när det gäller Göta holme har vi vänt på frågan. Tidigare har vi sagt: vad kan vi inte göra, nu frågar vi oss vad kan vi göra.

– Så visst finns det mycket att se fram emot nästa år, säger Carina Gullberg.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCarina GullbergNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.