Motorfabriken kvar - men jobben blir färre

Publicerad:
Mikael Wickelgren från Högskolan Skövde. Han leder institutionen för handel och företagande, Foto: Helene Magnusson

Motorfabriken i Skövde blir kvar, men arbetstillfällena på Volvo Cars kommer på sikt bli färre.

– Det står väldigt klart. Elmotorn kommer inte kräva fler montörer än i dag utan det kommer bli färre anställda i fordonsindustrin, säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

Det var mycket jubel när Volvo Cars kom med beskedet att fabriken i Skövde både kommer montera och på sikt producera elmotorer.

700 miljoner kronor ska investeras i anläggningen för att klara de nya uppgifterna. I första läget monteras inköpta motorer, men på sikt ska Volvo sätta en egen producerad elmotor i sina bilar.

– Det kommer att bli en radikalt annorlunda produktion och som jag tolkar beslutet kommer det bli lite av två fabriker i Skövde under en övergångsperiod, en för produktion av förbränningsmotorer och en för elmotorer. På sikt kommer volymen för den ena delen minska medan de andra ökar, säger Wickelgren.

En gamechanger

Mikael Wickelgren ser det som en naturlig utveckling att jobben blir färre.

– Det följer företagsekonomisk logik att tillverkningsindustrin vill göra samma sak med färre människor när det blir möjligt. Men med elmotorn kommer en gamechanger som kommer att rita om kartan på riktigt i en global jätteindustri, säger Wickelgren.

500 personer för elmotormonteringen

En elmotor kommer innebära andra förutsättningar för de stora personbilstillverkarna menar Wickelgren.

– Förbränningsmotorn med många rörliga delar och med remmar, filter och oljor skapar finansiella strömmar och när den fasas ut kommer det påverka hela affärsmodellen. De stora biljättarna kommer inte kunna tjäna pengar på service och eftermarknad som i dag.

Större kontroll

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har låtit negativ till elmotorproduktion i Skövde, men nu kom ett annat besked.

– Jag har ingen insyn i de de strategiska beslut som företaget tar, men de här globala jättarna har ständigt pågående utredningar där man ständigt ser över sina resurser och anläggningar.

– Nu finns det hårda beslut att vara kvar i Skövde. Man kanske vill ha större spelrum för att utveckla tekniken i sin egen regi för att ha bättre kontroll, säger Wickelgren.

Resan mot elmotorer i världens personbilar har bara börjat och mycket kommer bli annorlunda.

– Mycket kommer att hända på utvecklingssidan. Det kan handla om att satsa på en stor motor eller får vi en utveckling med en motor vid varje hjul.

Artikeltaggar

NyheterTeknik och vetenskap

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare