Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt för blåljussabotage

Publicerad:
En tonåring misstänks för blåljussabotage efter att ha skjutit fyrverkeriraketer mot en polispatrull i centrala Mariestad under nyårsnatten.
En tonåring misstänks för blåljussabotage efter att ha skjutit fyrverkeriraketer mot en polispatrull i centrala Mariestad under nyårsnatten. Foto: Hasse Holmberg / TT

En 18-årig man misstänks för blåljussabotage efter att han ska ha skjutit fyrverkeriraketer mot en polispatrull i centrala Mariestad under nyårsnatten.

– Mannen greps och omhändertogs för LOB, berättar Johan Frealdsson, chef för utredningsgruppen vid Mariestadspolisen.

Ett antal människor hade samlats i de centrala delarna av Mariestad för att fira in det nya året. Händelsen inträffade strax efter tolvslaget på nyårsaftonen vid Esplanaden.

Vid tillfällen ska flera fyrverkeripjäser ha avlossats mot en polispatrull – och även riktats mot allmänheten. En 18-åring greps när han springande försökte fly från platsen, men flykten ska – enligt uppgift – ha stoppats av en privatperson som satte in en hockeytackling.

Det finns inga uppgifter om att någon blivit skadad i samband med raketskjutandet.

Berusad

– Mannen som greps var påtagligt berusad och omhändertogs enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer), berättar Johan Frealdsson.

– Han är nu misstänkt för blåljussabotage efter att ha skjutit ett antal raketer mot både polis, men även mot allmänhet. Händelsen utreds nu av grova brott.

Blåljuspersonalen är numera extra skyddad av lagen om blåljussabotage.
Blåljuspersonalen är numera extra skyddad av lagen om blåljussabotage. Foto: Johan Nilsson/TT

Blåljussabotaget är nämligen ett allvarligt brott.

Den som döms för brottet får som lägst 14 dagars fängelse och som högst fyra år. Om brottet bedöms vara grovt löper straffskalan mellan lägst två och högst 18 år, eller livstid.

Johan Frealdsson berättar att det var mycket folk i centrala Mariestad under nyårsnatten.

– Trots att vi är mitt uppe i en pandemi var det mycket folk ute. I stort sett verkar nyårsfirandet i Mariestad ha varit som det brukar vara.

Han reagerar mot att det sköts raketer mot allmänhet och polis.

– Det är en ytterst allvarlig grej, vilket kan både orsaka skador på ögon, ge brännskador och förstöra hörseln. Vi har varit med om det förut i Mariestad och det är verkligen farligt.

Det finns även misstankar om ett annat blåljussabotage – samt stöld – i Mariestad. På nyårsaftonens morgon stals det ett antal väskor med vårdmaterial från en ambulans som stod parkerad vid John Hedins väg.

En väska återfanns senare hos en misstänkt – inte långt ifrån platsen.

– Stölden av sjukvårdsmaterial är förstås allvarligt, konstaterar Johan Frealdsson

Brännmärken

I Skövde avlossades det natten till söndagen en fyrverkeripjäs vid polisstationen. Brottsrubriceringarna är sabotage mot blåljusverksamhet och skadegörelse.

Det var vid klockan 02.17 som en fyrverkeripjäs tändes på vid entrén till polishuset i Skövde. Pjäsen, som innehöll ett flertal raketladdningar, ska ha placerats cirka en halvmeter från entrédörrarna.

Tre personer sågs i samband med detta springa från platsen. Resultatet var brännmärken på fönster och plåt, samt en matta. Ingen person skadades dock vid händelsen.

– Överlag ska det ha varit många allvarliga händelser runt om i Sverige, men i Skaraborg har det varit förhållandevis lugnt även om patruller ska ha haft fullt upp, säger Johan Frealdsson.

Artikeltaggar

BlåljussabotageBrott & blåljusEsplanaden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.