Första Mariestadsbon vaccinerad mot covid-19

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Greta Friberg, 102, på Ullerås blev först ut att vaccineras i Mariestad. Sjuksköterska Anette Nilsson.
Foto: Mariestads kommun
Greta Friberg, 102 år, på särskilda boendet Ullerås blev på tisdagen först i Mariestad kommun att få vaccin mot covid-19. Under veckan fortsätter vaccineringen av andra kommuninvånare.

Vid lunchtid på tisdagen kom äntligen den första leveransen av covid-19 vaccin till Mariestad. Då var kommunens team redo och kunde snabbt sätta igång arbetet med att vaccinera personer på kommunens särskilda boenden.

– Vi kommer att vaccinera alla som tackat ja. Planen är att hinna klart med de särskilda boendena den här veckan och nästa vecka fortsätter vi med dem som har kommunal hälso- o sjukvård i hemmet, säger Pia Stenlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kommunen har flera vaccinationsteam igång som arbetar parallellt på olika boenden. Personal har lånats in från skolhälsovården och pensionerade sjuksköterskor och annan extra personal har tagits in.

– Just nu känns läget tryggt och bra. Vi kommer att få vaccinleveranser fortlöpande, berättar Pia Stenlund.

Hon förklarar att kommunen har ett gott samarbete med de båda vårdcentralerna i Mariestad, där läkare hjälper till med ordinationen av vaccinet - ett uppdrag som kräver rätt legitimation.

När det gäller kommunens personal, som också har förtur att få sprutan, pågår upphandling med en extern aktör.

– Där inväntar vi besked från regionen. Så fort vi får det kommer vi att gå ut med information till våra anställda, säger Pia Stenlund.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.