Högstadiet inför växelvis undervisning

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Även Gullspångs kommun inför växelvis distansundervisning för högstadieelever från och med måndagen den 11 januari.

– Det handlar om att minska ner på trängseln på skolan, säger skolchef Awaz Karim.

Gullstensskolan äldre.
Foto: Owe E Hermansson

Beslutet är taget efter regeringens uppmaning att införa distansundervisning för högstadiet för att minska smittspridning av covid-19.

– Vi vill ha mindre folk på bussen, i korridoren, i matsalen, och i skolan kommer all personal att ha visir hela tiden, säger Awaz Karim som utökar avståndet i skolan ytterligare genom att eleverna under lektionstiden sprider ut sig i två klassrum.

För att få möjlighet till undervisning, samtidigt som skolan förebygger smittspridningen, kommer bara en årskurs i taget att befinna sig i skolan.

Vecka två

Gullspång, liksom grannkommuner, väljer alltså att införa viss distansundervisning. Hur den ska organiseras är upp till varje kommunen att bestämma. Gullspång väljer att under den första veckan med restriktioner, den 11 till och med den 15 januari, låta årskurs sju vara på skolan på måndagar. Årskurs åtta vara på skolan på tisdagar och årskurs nio vara på skolan onsdagar, torsdagar och fredagar.

– De dagar eleverna är hemma kommer de att få undervisning digitalt, vi kommer att köra med programmet Teams. Vi stängt inte helt.

Awaz Karim, skol- och kulturchef i Gullspångs kommun.
Foto: Owe E Hermansson

Eleverna följer schemat, när det är lektionstid kopplar eleverna upp sig till överenskommet program, varpå läraren startar lektionen genom att antingen starta ett videomöte eller genom ett inlägg där eleven ska trycka tumme upp.

Vecka tre

Tiden 18 till och med den 22 januari sker en viss förändring. Då är årskurs sju i skolan på torsdagen, årskurs åtta på fredagen, och årskurs nio i skolan måndag, tisdag och onsdag.

Hur gör ni med de elever som inte har möjligheter att under dessa två veckor vara med på distans?

– Vi har tittat på detta och och eleverna ska få hjälp på biblioteken. Vi hoppas det ska gå bra, det gäller att hänga i och hålla ut.

Kommunen erbjuder eleverna skollunch varje dag, även vid distansundervisning. Vårdnadshavare eller eleven själv får gå in och anmäla ifall den vill ha skollunch. Detta sker via kommunens hemsida.

Kan eleverna och lärarna kommunicera vid distansundervisning?

– Man kan chatta eller prata med läraren under hela lektionspasset, säger Awaz Karim.

Cafeterian kommer att vara stängd under de två veckorna. All idrottsundervisning ska ske utomhus eller teoretiskt inomhus, inget ombyte krävs. Grundsärskolan kommer att ha undervisning på plats på skolan alla dagar.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.