Hoppa till huvudinnehållet

Välkommet besked i gruvfrågan

Publicerad:
Unden-gruppens motstånd mot gruvdrift gav eko i Australien.
Unden-gruppens motstånd mot gruvdrift gav eko i Australien.

Unden-gruppen välkomnar beskedet att bolag övergett sina planer på gruvprospektering i Havsmon.

Gruvbolaget sökte inte efter mineraler under de tre år som undersökningstillståndet gällde. Av den anledningen beslutade Bergstaten att inte bevilja en förlängning på tillståndet. Bolaget valde att inte överklaga beslutet. Således kommer prospektering inte vara aktuellt under åtminstone ett år. Nu råder ett förbudsår mot nya undersökningstillstånd i Havsmon.

Margareta Hildingsdotter, markägare Havsmon och drivande i Vi som brinner för Unden, säger att man är glada över beskedet, men att framtiden är oviss.

– Man ska aldrig ropa hej förrän man är över bäcken. Vi har en andningspaus och får se om ett år om det är någon som verkligen tycker att den här pluttfläcken på jorden är intressant, säger hon.

Det är osäkert hur intresset för kobolt kommer vara om ett år. Margareta tror att nog kommer hända mycket på gruvfronten. Intresset för gruvdrift vid Unden hänger på faktorer som priser på kobolt och den politiska utvecklingen.

Hon poängterar att gruppen inte motsätter sig gruvor i allmänheten, men framhärdar i att gruvdrift i Havsmon är olämpligt eftersom det kommer innebära allvarliga miljöskador. Margareta önskar att Bergstaten börjar beakta miljöaspekten vid beviljande av undersökningstillstånd.

– Nu gick det vår väg, men annars så godkänner de det mesta oavsett var det är någonstans: Men att göra en miljöprövning i början av processen skulle spara väldigt mycket tid och pengar.

Hon säger att de fått ett kvitto på att de bedrivit ett framgångsrikt motstånd genom media i Australien (gruvbolaget som hade undersökningstillstånd för Havsmon är australiskt). Där ska det ha rapporterats att Sverige som gruvland inte är värt att satsa på, på grund av besvärliga lokalbefolkningar.

Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck har företrätt sakägarna i Unden-frågan under de tre åren. Hon har uttryckt att hon är beredd att åter företräda eldsjälarna om något bolag skulle visa intresse för området i framtiden.

Artikeltaggar

NyheterUndenäs

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.