Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar döms för Rydsbränder - men frias från stora delar av åtalet

Publicerad:
De tre ungdomarna,, 16 och 17 år gamla, dömdes på fredagen till ungdomsvård för att ha varit delaktiga i några av de anlagda bränderna i Södra Ryd i våras.
De tre ungdomarna,, 16 och 17 år gamla, dömdes på fredagen till ungdomsvård för att ha varit delaktiga i några av de anlagda bränderna i Södra Ryd i våras. Foto: Roland Svensson

De tre ungdomar som åtalades för bilbränderna i Ryd dömdes på fredagen till ungdomsvård och ungdomstjänst, de ska också betala omfattande skadestånd. Men de döms enbart för några av bränderna - stora delar av åtalet ogillas.

Rättegången mot de tre ungdomarna pågick i fem dagar före jul i Skaraborg tingsrätt. Efter en lång och omfattande utredningen var det bara de tre som åtalades, åklagarna ansåg inte att bevisningen räckte för att åtala de sex personer som under utredningens gång också varit misstänkta för inblandning.

Yrkade stränga straff

De tre, 16 och 17 år gamla, misstänktes ligga bakom flertalet av de anlagda bränderna där 30-talet bilar och en garagelänga förstördes i våras. Brottsrubriceringarna var grov mordbrand, mordbrand, försök till mordbrand och grov skadegörelse.

Åklagarna yrkade stränga straff för de tre: Sluten ungdomsvård på 1 år och 4 månader för en av dem, 1 år och 6 månader för den andra, och den tredje 2 års ungdomsvård.

Ungdomarna har hela tiden förnekat att ha något med bränderna att göra.

Trion döms

När tingsrätten på fredagen meddelade sin dom står det klart att två av ungdomarna döms för ett fall av grov skadegörelse, en av dem döms även för ett fall av mordbrand, mindre allvarligt brott, de övriga två för samma brott vid två respektive tre tillfällen.

Ogillar åtalspunkter

Tingsrätten ogillar stora delar av åtalet, såsom flera fall av grov skadegörelse, mordbrand och grov mordbrand. Domstolen anser inte att bevisningen mot de tre håller för fällande domar.

Domstolen har bestämt att påföljden för ungdomarna blir ungdomsvård kombinerad med ungdomstjänst, för två av dem i 120 timmar och för den tredje i 150 timmar.

De ska betala skadestånd på mellan en halv miljon och en miljon kronor till de som drabbades av de anlagda bränderna.

Motiv till bränderna?

Något tydligt motiv till varför bränderna anlades i Ryd i våras finns inte. Däremot förde åklagarna fram en teori under rättegången kring ett motiv, att det skulle vara en hämnd mot polisen och samhället. Detta eftersom de tre ungdomarna dömdes för olaga intrång just när det började att anläggas bränder.

Åklagarna i ärendet, kammaråklagare Berit Andreasson och vice chefsåklagare Jenny Karlsson, har tidigare sagt till SLA att de anser att bevisningen mot de tre är stark och gedigen och bygger på en kombination av bland annat teknisk bevisning och andra uppgifter.

"Bäst bevisning"

Jenny Karlsson säger till SLA att hon och kollegan Berit Andreasson inte har hunnit gå igenom domen i detalj och därför inte vet om domen kommer att överklagas.

– Tingsätten har dömt ungdomarna gällande de gärningar där vi ansåg att vi hade bäst bevisning och påföljden är satt därefter.

– Nu måste vi gå igenom övriga punkter och ta del av domstolens skäl att fria ungdomarna på övriga punkter. Men vi ansåg ju att vi hade en bra bevisning även i de delarna, annars hade vi inte åtalat. Men vi får se om domen överklagas, det är för tidigt att säga.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMordbrandSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.