Hoppa till huvudinnehållet

Duplantis vann allt på Idrottsgalan: ”Känner mig så välkommen i Sverige”

Publicerad:
Armand Duplantis vann Jerringpriset – och mycket annat.
Armand Duplantis vann Jerringpriset – och mycket annat. Foto: Claudio Bresciani/TT

Idrottsgalan blev en familjefest.

Helena och Greg Duplantis utsågs till årets ledare.

Och Armand Duplantis vann alla kategorier han nominerats i – bland annat Jerringpriset.

– Svenska folket, jag är så tacksam för er. Jag känner mig så välkommen i Sverige och jag ska göra er stolta, sade Duplantis i sitt tacktal.

Armand Duplantis var den stora favoriten inför Idrottsgalan och han fick jobba hårt.

21-åringen fick först kliva upp och ta emot priset som årets manlige idrottare. Då valde svensk-amerikanen att charma tv-tittarna genom att hålla sitt tacktal på svenska.

– Det är så många som jag vill tacka som betyder så mycket för mig. Utan alla er som stöttar mig hade jag aldrig varit här i dag. Så tack så mycket, sade han i SVT:s sändning.

Och Duplantis – och svenskan – fick fortsätta att jobba.

Stavhopparen fick därefter ta emot Bragdguldet som han tilldelades redan i december och därpå utmärkelsen årets prestation.

Till slut kulminerade kvällen i Radiosportens Jerringpriset där han tilldelades det som brukar kallas folkets pris, i konkurrens med längdstjärnan Linn Svahn.

Slog omöjligt rekord

Armand Duplantis prisas för sitt rekordår där han tidigt satte tonen för idrottsåret 2020 när han lade upp ribban på 6,17 i polska Torun i början av februari. Sedan flög "Mondo" över den höjd som ingen annan hade tagit tidigare.

En vecka senare slog han sitt nysatta världsrekord när han hoppade 6,18 i Glasgow, Skottland.

Coronapandemin satte dock stopp för Duplantis framfart och arenor runtom i världen byttes ut mot trädgården hemma i familjehemmet i Lafayette, Louisiana.

Men när det väl var dags för tävling dröjde det inte länge innan Duplantis tog vid där han slutat.

I mitten av september slog han Sergej Bubkas "omöjliga" utomhusrekord på 6,14 från 1994. Duplantis slog till med 6,15 och är därmed den som har hoppat högst i världen både utomhus och inomhus.

Föräldrarna vinnare

Tidigare under kvällen tilldelades dessutom mamma Helena och pappa Greg Duplantis priset som årets ledare.

– Ni som känner "Mondo" vet att det kan vara en utmaning att träna honom varenda dag, sade Helena Duplantis med glimten i ögat i sitt tacktal.

21-åringen har tidigare också utsetts till årets manlige friidrottare av World Athletics.

Artikeltaggar

Armand DuplantisIdrottsgalanSport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.