Hoppa till huvudinnehållet

MRK undantaget i kommunens nedstängning

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Brunnsberg får fortsatt hålla öppet trots att Mariestads kommun stängt alla idrottshallar.
Brunnsberg får fortsatt hålla öppet trots att Mariestads kommun stängt alla idrottshallar. Foto: Erik Wallskog

Sedan den 19 december är alla kommunala idrottshallar i Mariestad stängda, alla utom en.

På Brunnsberg är det fortsatt aktivitet inom restriktionernas gränser.

– Det går inte att bara ställa av en häst, säger Mariestads RK:s ordförande Camilla Hallberg.

Mariehus arena, Novab arena, badhuset och alla övriga inomhushallar i såväl Mariestads som i Törebodas och Gullspångs kommun är stängda för allmänheten.

Anledningen är regeringens restriktioner som kom den 18 december om att all icke nödvändig verksamhet ska hållas stängd.

Det finns däremot en inomhusanläggning som är undantagen: Brunnsberg och Mariestads ridklubb.

– Efter som vi sysslar med levande djur får vi bedriva viss verksamhet. Hästar är vanedjur och det är svårt att säga till en dem att "nu kommer du inte få röra på dig de kommande veckorna", säger Camilla Hallberg.

Ridskolan fortsätter

Men även om ridklubben får hålla öppet är restriktionerna stenhårda. På de pass som tillåts hålla i gång får max åtta ryttare delta och varje byggnad på anläggningen har ett tak på hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

– Vi är väldigt noga vad det gäller handsprit och alla omklädningsrum är stängda. Ridklubben brukar vara en fritidsgård, men den typen av verksamhet är stängd, säger Hallberg.

Vilken typ av aktivitet får ni bedriva?

– Den som har en inbokad tid får komma hit, göra sin grej och sedan lämna. Det kan handla om en ridlektion eller egenträning, men i och med att det är en förbokad tid är det lätt att bedöma hur många som kommer vara på anläggningen samtidigt.

Därutöver får även ridskolan hålla i gång i stort sett som vanligt.

– Svenska ridsportförbundet har kommunicerat att ridskolorna kan fortsätta enligt deras rekommendationer. Det är någon grupp vi har fått dela på och vi försöker att vara utomhus så mycket som det går, säger Hallberg.

Hur viktigt är det att ni får fortsätta er verksamhet?

– För hästarnas välmående är det jätteviktigt och en ren nödvändighet. En rastlös häst kan bli en farlig häst att hantera och det vill vi inte.

Artikeltaggar

HästsportMariestads RK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.