Distansundervisning fortsätter i två veckor
Under onsdagsförmiddagen beslutade utbildningsnämndens ordförande, Anette Karlsson (M), att förlänga nuvarande beslut om fortsatt distansundervisning vid Vadsbogymnasiet och vid kommunens högstadieskolor.
Beslutet innebär att eleverna kommer att fortsätta som man har gjort under de inledande veckorna av vårterminen.
För kommunens högstadieelever betyder det att åttor och nior fortsätter att växla studier hemifrån och i skolan även under vecka 4 och 5. Elever med särskilda stödbehov och elever som inte har tillgång till internetuppkoppling medges närvara i skolans lokaler. Beslutet gäller ej särskolan.
Vad avgör att Mariestad väljer att förlänga distansundervisningen ytterligare två veckor trots tisdagens besked från regionens smittskydd?
– Det som står i smittskyddets skrivelse är grund för beslutet. Detta, tillsammans med de förutsättningar om möjligheterna att glesa ut som rektorerna bedömt ute på skolorna, säger utbildningschef Maria Appelgren och tillägger:
– I den förra skrivelsen från smittskyddet ville man att det skulle varit hel distansundervisning för alla elever på högstadiet. I Mariestad valde vi att ändå ha partiell distansundervisning. Nu när det kom en ny skrivning från smittskyddet så säger de ju att så som vi valt att göra de senaste två veckorna, så ska vi göra nu. Vi har därmed ingen anledning att ändra vårt beslut i nuläget.
Hur har de två veckorna i högstadiet fungerat?
– Det har fungerat väl utifrån de förutsättningar som gavs av införandet av distansundervisning. Det var snabba besked som gavs till lärare och elever, men man har på ett klokt och bra sätt snabbt ställt om för att kunna möta upp på bästa sätt, säger grundskolechef Anna-Karin Yséus.
Vad skulle avgöra att man förlänger ytterligare efter vecka 5?
– Pandemiläget lokalt eller regionala eller nationella beslut som vi förväntas följa.
Tillbaka på Ekhamra
På friskolan Ekhamra kommer eleverna tillbaka till skolan på måndag den 25 januari, men det blir inte helt som vanligt enligt rektor Olof Lindblad.
– Vi använder alla tillgängliga lokaler. Håller i klasserna och blandar inga grupper. Vi kommer att glesar ut mattider och sätta upp avgränsningar för att hålla isär klasser från varandra, säger han.
Anpassar i schemat och ämnes innehåll kommer också att göras.
– Vi bedömer att fjärrundervisning skadar elevernas lärande och vardag mer, därför anpassar vi så att de kan vara i skolan. Vi har följt vår prioriteringsmodell, elevens bästa i centrum, säger Olof Lindblad.