Hoppa till huvudinnehållet

Nya satsningar för att jämställa vården

Publicerad:
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) håller en digital pressträff I Rosebad. Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation deltar via länk.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) håller en digital pressträff I Rosebad. Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation deltar via länk. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen satsar totalt 6,78 miljarder kronor på vården i en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Satsningen kallas "god och nära vård".

– Syftet är att den här överenskommelsen ska stärka den nära vården, men också den reformering som vi håller på med långsiktigt, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

3,2 miljarder kronor ska gå till att stärka den nära vården och ge fler personer en fast läkarkontakt.

– Regeringen och SKR är överens om att till utgången av 2022 bör minst 55 procent av befolkningen ha en namngiven fast kontakt inom primärvården.

På äldreboenden ska samma siffra vara 80 procent.

– Kontinuiteten ska upp, vi vet att det ökar tryggheten och också kvaliteten i vården, säger Hallengren.

Stärka kvinnors hälsa

Dessutom satsar regeringen på att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa – totalt cirka 1,5 miljarder kronor kommer att läggas på detta.

– Det finns betydande skillnader mellan kvinnors och mäns hälsa, säger socialministern och tillägger att det är "oacceptabelt".

Att föda barn är för många en av de största händelserna i livet. Samtidigt är det allt för många som känner en oro inför förlossningen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

– Vi vet också att många drabbas av förlossningsskador.

"Utveckla vårdkedjan"

En del av pengarna går därför till att upptäcka och behandla just förlossningsskador.

– Vi behöver utveckla hela vårdkedjan från graviditet till eftervården så att den blir mer jämlik och personcentrerad, säger Lindhagen.

Pengarna ska också gå till att stärka screeningverksamhet av HPV och mammografi, samt till att ge en god vård till personer som utsatts för sexuellt våld.

– Det behöver finnas bättre vård också i det icke akuta skedet, även när det har gått längre tid efter att våldet inträffade. Det är oerhört viktigt att få stöd och hjälp om man utsatts för de här brotten, säger Lindhagen och fortsätter:

– Sammantaget är det här en oerhört viktig satsning och det är oerhört viktigt att vi nu tar de här stegen framåt för att stärka vården.

Över hela landet

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation understryker att det är viktigt att få en nära och jämlik vård över landet för att patienterna ska känna sig trygga.

– Det är viktigt att vi har en bred samsyn mellan regeringen, SKR, kommunerna och regionerna över vilka mål vi har och hur vi ska fortsätta omställningen till en nära vård, säger hon och avslutar:

– Mitt i pandemin har det visat sig att nära vård och omsorg är viktiga verksamheter.

Jesper Karlsson/TT

Alice Nordevik/TT

Artikeltaggar

Lena HallengrenSKRVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.