Hoppa till huvudinnehållet

Volvo delar ut 30 miljarder

Publicerad:
Fordonstillverkaren Volvo redovisar bokslut. Arkivbild.
Fordonstillverkaren Volvo redovisar bokslut. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Över 30 miljarder kronor i utdelning och en stigande vinst. Volvokoncernen rullar på bra.

– Det fjärde kvartalet har varit ett bra kvartal. Återhämtningen i ekonomin hos våra kunder har fortsatt, säger Volvos vd Martin Lundstedt till TT.

Han nämner både en stark orderingång och fakturering. Återhämtningen har gått bättre än väntat, enligt Lundstedt.

– Vi är förvånade över hastigheten i återhämtningen.

Föränderlig organisation

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en rörelsevinst på 12 215 miljoner kronor för årets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 9 379 miljoner kronor under motsvarande period ett år tidigare.

Omsättningen uppgick till 96,9 miljarder kronor, jämfört med 105,4 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 98,2 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

En faktor Martin Lundstedt ser som en stark bidragande faktor till resultatet är att Volvo varit snabba på att anpassa sig till situationen.

– Vi har jobbat väldigt intensivt i koncernen med att skapa flexibilitetslösningar. Hela organisationen har gjort ett bra jobb när det gäller följsamhet, säger han.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på totalt 15 kronor per aktie, eller drygt 30 miljarder kronor, fördelat på sex kronor i ordinarie utdelning och nio kronor i extrautdelning. I fjol ställdes utdelningen in, bland annat som en följd av att koncernen tagit emot statligt permitteringsstöd.

"Utdelningar viktiga"

Angående den debatt som pågår gällande företag som tagit emot stöd för permitteringar och sedan delar ut miljardbelopp säger Lundstedt:

– Jag tycker att det är konstigt att göra det till en fråga som handlar om att det är bolagen som tar emot stöden.

Hans tycker att stöden snarast bör ses som ett stöd till hela samhällsekonomin.

– Det är inte bara ett stöd till företagen. Med facit i hand ser vi att det har fungerat på ett sätt som varit bra för svenska jobb, svensk arbetsmarknad och inte minst för svensk ekonomi.

– Det är viktigt för det ekonomiska kretsloppet med utdelningar.

Pandemin påverkar fortsatt koncernen. Många delar i leverantörskedjan är fortsatt ansträngda. Åtminstone under första kvartalet räknar bolaget med produktionsstörningar och ökade kostnader.

– Vi är i en cyklisk bransch men det här har varit något alldeles extraordinärt, säger Martin Lundstedt.

Artikeltaggar

AB VolvoEkonomi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.