Hoppa till huvudinnehållet

Åtal på gång mot misstänkta sadeltjuvar

Publicerad:
Ett åtal är på gång mot misstänkta sadeltjuvar som förmodligen har varit aktiva i Sverige sedan 2017.
Ett åtal är på gång mot misstänkta sadeltjuvar som förmodligen har varit aktiva i Sverige sedan 2017. Foto: Johan Sjöström

Polisen är klar med den omfattande utredningen kring de sadelstölder för en miljon kronor som skedde maj-november 2020 – bland annat i Skaraborg.

Åtal beräknas vara väckt den 12 februari.

Polisen kom den här ligan på spåren via uppmärksamma personer som dokumenterade registreringsnummer på misstänkta fordon. Polisens spanare kunde gripa gärningsmännen i anslutning till att de gjorde ett inbrott där de stal motorsågar och röjsågar.

De tre utländska gärningsmännen, som förnärvarande hålls häktade, kunde efter polisens spaningsarbete knytas till sammanlagt 35 brottstillfällen.

Brottsplatserna är spridda över landet mellan maj och november: Degerfors, Kristinehamn, Gullspångs kommun, Karlstad, Karlskoga kommun, Skövde, Töreboda kommun, Ulricehamn, Borås, Falköping kommun, Tranemo, Jönköping, Herrljunga kommun, Simrishamn, Höör kommun, Skillingaryd och Vaggeryds kommun.

Hästägaren Henriette Skogman vid Ymsjöholm säteri är en av de drabbade. Tjuvarna bröt sig in i en låst sadelkammare och stal sex begagnade dressyrsadlar.

– Det var inga dyra sadlar, den dyraste kanske var värd 9 000 kronor, men det var ändå en tråkig händelse som lämnat spår efter sig. Tiderna förändras, man är numera beredd på detta, konstaterade Henriette i en intervju med MT.

Gärningsmännen har troligtvis varit verksamma sedan 2017

Bilder

I gärningsmännens telefoner hittade polisens utredare mängder med bilder på hästsadlar. Trots att polisens utredare har letat på köp- och säljsidor, där de vet att gärningsmännen haft konton, har man inte lyckats hitta någon av de stulna sadlarna.

En sadel hittades i skogen av en målsägare en tid efter ett inbrott.

– Det är mycket glädjande att ha kunnat bidra till att bryta denna brottsvåg som drabbat många hästägare i Sverige. Gärningsmännen har troligtvis varit verksamma sedan 2017, säger utredningsledaren Yunus Yilmaz vid polisen östra Skaraborg.

Lång tid

I Skaraborg har fem utredare samt en analytiker arbetat i tre månader med ärendet.

Mycket arbete har lagts på teknisk analys av mobiltelefoner och annan bevisning. Dessutom har det hållits cirka 130 förhör.

Små pusselbitar har lagts till ett stort pussel i den 1 400 sidor stora utredningen.

Polisens tips till hästägare

 Larma sadelkammaren annars lås sadelkammaren med ett riktigt bra lås och förvara gärna skottkärrorna i samma låsta utrymme. Skottkärrorna används till att transportera sadlarna.

 Fotografera sadeln och skriv upp sadelnumret.

 Var vaksam på främmande personer, fråga om du kan hjälpa dem med något.

 Var uppmärksam på främmande fordon. Skriv upp registreringsnumret och fotografera fordonet.

 Lämna tips på 11414 eller gå in på polisen.se och tipsa via formuläret. Vid pågående brott ring 112.

Artikeltaggar

Brott & blåljusförsök till grov stöldGrov stöldPolisenSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.