Nu betalar vi priset för Ringhalsstängningen

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Vid årsskiftet stängdes Ringhals 1 för gott, och ett år tidigare gick Ringhals 2 samma öde till mötes. Det fanns dock inga tekniska hinder för att köra dem vidare minst fem år till; Vattenfall planerade ursprungligen för drift fram till 2025.

Regeringen hävdar att reaktorerna avvecklades av ”ekonomiska skäl” och att Vattenfall fattar ”affärsmässiga beslut”. Vattenfall är dock ett helstatligt bolag och de gör naturligtvis som regeringen vill. Dessutom har regeringen under lång tid undergrävt kärnkraftens driftekonomi genom att höja skatter och avgifter, ställa överdrivna krav och ständigt ändra spelreglerna.

1999 och 2005 såg Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet till att Barsebäcks två reaktorer stängdes i förtid. På den tiden försökte man inte låtsas att avvecklingen gjordes av ekonomiska skäl.

Sverige har endast en försumbar mängd fossilbaserad elproduktion, men vi har bara inlett arbetet med att fasa ut fossila bränslen från transporter och industri. Det närmaste decenniet kommer vi att se en kraftig ökning av elanvändningen för elbilar och ökad elektrifiering av industrin, inte minst HYBRIT-projektet för att ersätta fossilt kol med vätgas i stålproduktion. Vätgas produceras med hjälp av elektricitet.

Vi kan inte ha ett snävt nationellt perspektiv på elproduktionen. Man behöver inte åka längre än till Danmark, Tyskland eller Polen för att upptäcka att det finns mycket fossilbaserad elproduktion kvar, och vårt elnät är sammankopplat med deras. Ökad fossilfri elproduktion i Sverige är bra för klimatet, eftersom vi kan exportera el och tränga ut kolkraft i våra grannländer. Elbrist i Sverige är dåligt för klimatet, eftersom vi då tvingas importera fossilbaserad el.

Det är svårt att hitta billigare energi än befintlig kärnkraft där grundinvesteringen redan är avskriven. Den kapitalförstöring det innebär att stänga befintliga reaktorer med många goda produktionsår framför sig är gigantisk.

Ett nytt koncept med så kallade små modulära reaktorer (SMR) håller på att utvecklas, som möjliggör att snabbare och billigare få mindre kärnkraftverk på plats. Svenska Vattenfall är involverat i att bygga SMR i Estland just nu. I Sverige är det dock i praktiken omöjligt med SMR eftersom vår lagstiftning av outgrundliga skäl stipulerar att det inte får finnas fler än 10 reaktorer, och bara på de tre ställen där det nu finns kärnkraft. Medborgerlig Samling vill omgående ändra lagen och möjliggöra ny modern kärnkraft i Sverige.

Ilan Sadé

Partiledare, Medborgerlig Samling

Mikael Ståldal

Energipolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Joachim Albacke

Kampanjledare för Medborgerlig Samlings Ringhalskampanj

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.