Hoppa till huvudinnehållet

Vogue som första uppdrag

Publicerad:
Igrain Joustra gillar att måla, kunskapen utvecklar hon på Västerhöjdsgymnasiet där hon går inriktningen färg och form. Vid sidan av skolan jobbar hon även som modell.
Igrain Joustra gillar att måla, kunskapen utvecklar hon på Västerhöjdsgymnasiet där hon går inriktningen färg och form. Vid sidan av skolan jobbar hon även som modell. Foto: Charlotte Ferneman

Hela livet har Igrain Joustra fått kommentarer om sitt långa hår. Av en tillfällighet blev hon modell och 15 år ung ett ansikte i Vogue Italia.

Funderingen kring om det bara är håret allt hängde på, fick tonåringen att ta ett radikalt beslut.

I april 2020 frågar 17-åriga Lyrestadsbon Igrain Joustra sin mamma Leyla Salm om hjälp. Kort därefter är rakapparaten framme och allt hår borta.

– Först i duschen, med alldeles för mycket schampo i händerna, insåg jag min nya frisyr, berättar Igrain.

Sedan födseln har hennes hår varit mycket, både i växtlighet och som snackis.

– Allra första gången jag skulle klippa mitt hår vägrade frisören att göra det. Han gav mig en kortare peruk, skickade hem mig för att tänka över saken och först efter en vecka klippte han av det, motvilligt.

– Folk har alltid sagt att jag har så fint hår, och velat känna på det. Nu var sommaren på väg, och jag ville veta om det bara var håret folk såg i stället för mig som person.

För två år sedan blev Igrain tack vare fotografen Örjan Jakobsson från Hova ett ansikte i Vogue Italia.  FOTO: Örjan Jakobsson
För två år sedan blev Igrain tack vare fotografen Örjan Jakobsson från Hova ett ansikte i Vogue Italia. FOTO: Örjan Jakobsson

Modell i Vogue

För tre år sedan fick Igrain ett första intyg på att hon har något speciellt.

Hennes mor hade varit hos hårstylisten, tillika fotografen Örjan Jakobsson i Hova. Efter lite småprat visade hon honom bilder på sina barn. När fotografen fick se Igrain blev han mållös.

– Mamma berättade att han hade frågat om jag kunde tänka mig att bli fotograferad av honom. Jag har aldrig varit intresserat av mode eller smink, men i det här huset är inga frågor knasiga. Jag hade aldrig väntat mig att vara modell men hade säkert ångrat mig om jag inte hade tagit chansen.

Vid första träffen tog Igrain med sig mamma som stöd.

– Anspänningen gjorde mig stel. Örjan experimenterade med kläder och styling. Efter en stund kändes allt väldigt naturligt och bra.

Fototillfället tog omkring fem timmar. Fler följde snart.

– Örjan frågade om han fick skicka bilder till "någon". Ett tag senare skickade han ett meddelande med en bild på mig tagen här hemma. Den hade Vogue Italias logga. Jag trodde att han gjort ett montage och att bilden inte var på riktigt.

Men detta var verklighet, 15 år ung hade Igrain blivit publicerad i en av världens största modetidningar.

– Det var så spännande, jag hade aldrig sett mig som modell tidigare.

Senaste fototillfället hade Igrain och Örjan efter sommarlovet. Märket Kveenz hade valt ut henne som ansikte utåt.

– Jag frågade Örjan om han hade meddelat dem att jag hade rakat av mig allt hår. Han svarade "Jag tror det", vilket betydde nej. Men jag fick ha turban och det blev väldigt bra.

Flyttade tre gånger

Igrain är född och uppvuxen i Nederländerna.

– Mamma och pappa pratade om att flytta utomlands. Jag hoppades och trodde att vi skulle till England. Därför önskade jag mig läroböcker och ljudmaterial, och lärde mig engelska redan när jag var sex år.

Det blev ingen resa till landet hon drömde om, utan i stället en flytt till Italien.

– Där lärde jag mig språket genom att rita tillsammans med min bänkgranne i skolan, säger Igrain som ärvt sina kreativa egenskaper exempelvis intresset för målning, hennes mamma är konstnären Leyla Salm.

Efter ett halvår återvände familjen till Nederländerna.

– Jag kunde och ville inte ha en hobby som låste mig till en plats eller till människor, målandet kan jag ta med mig vartsomhelst.

När Igrain var 13 år bytte familjen återigen land och bosatte sig i Sverige.

– Det var först efter den flytten som jag fördjupade mig i konsten på riktigt.

Tre språk i vardagen

På grund av det snabba uppbrottet från Italien, hade Igrain till en början svårt att acklimatisera sig i Sverige.

– När jag förstod att vi skulle stanna här, lärde jag mig svenska.

I dag använder hon tre språk i vardagslivet: i det gröna huset i Lagmansboda talas det nederländska, i skolan pratas svenska och på lunchrasterna, där hon umgås med kompisar som även de har utländsk bakgrund, är det engelska som gäller.

Igrain går andra året på Västerhöjdsgymnasiet med inriktning färg och form. Just nu är det distansundervisning som gäller.

– Det funkar bra, jag har tillgång till allt material och inspiration fattas mig inte heller, säger Igrain och tittar på väggar fyllda av konstverk.

– Dessutom kan jag alltid fråga mamma.

Tar vara på möjligheter

Igrains hår har på några månader vuxit rejält, och når nu nästan axlarna. Att raka av det igen är inte aktuellt.

– Jag har blivit mycket mer bekväm i mig själv tack vare det här, samtidigt har jag fått känna på hur ont det gör när håret växer ut.

Särskilda framtidsplaner har Igrain inte. Drömmen är att resa och lära sig mer om kultur och kreativitet. Om hon får möjlighet vill hon gärna göra fler modelljobb där hon presenterar produkter.

– Jag vill inte rusa utan njuta av att ta vara på de möjligheter som visar sig.

Igrain Joustra

Ålder: 17 år.

Bor: Utanför Lyrestad.

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon.

Kuriosa: Samlar på Pop!-figurer, som föreställer olika karaktärer ur filmer, hon har omkring 70 stycken sådana.

Artikeltaggar

FredagsintervjunHelgHovaLeyla SalmLyrestadModellNederländernaÖrjan JakobssonSkövdeSverigeUngdomar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.