Hoppa till huvudinnehållet

Anhållen 18-åring kan ligga bakom flera bränder i Tidan och Lyrestad

Publicerad:
Vägskylt, vägskyltar, orter, Tidan.
Vägskylt, vägskyltar, orter, Tidan. Foto: Anna Warner

Den 18-åring som är anhållen för den anlagda branden i Tidan i tisdags kan också ligga bakom ett stort antal andra bränder.

– Han förnekar den branden men kommer att delges misstanke om fler, säger polisen Johan Frealdsson.

Sedan i maj förra året har det vid ett flertal tillfällen brunnit på olika platser i Tidan och i Lyrestad. Framför allt har det handlat om bränder i återvinningscontinrar, en soptunna, ett fordon, ett förråd och i tisdags kväll i en lekstuga i Tidan.

Anlagda bränder

Polisen har haft anledning att misstänkta att bränderna varit anlagda, brottsrubriceringen är i flertalet fall skadegörelsen genom brand, i något fall rubriceras brottet som grovt.

Ingen av bränderna har anlagts där det bor någon.

Förnekar brott

I samband med branden i tisdags kväll vid 21-tiden greps en 18-åring som enligt polisens uppgifter ”uppehöll sig på platsen”. Det ska också ha funnits fotspår som skulle kunna vara 18-åringens. Efter förhör under natten till onsdagen beslutade åklagare att han skulle anhållas.

– Utredningen är i sin linda och han ska förhöras igen så jag kan inte säga så mycket mer än att han förnekar branden i tisdags kväll, säger Johan Frealdsson, förundersökningsledare vid Mariestadspolisen.

Misstänks för mer

– Han kommer även att delges misstanke om flera brott, jag kan i nuläget inte gå in på hur många. Men vi utreder ett stort antal bränder och kommer givetvis att utreda dem mot den här personen.

Johan Frealdsson vill inte närmare gå in på bevisläge eller vad 18-åringen sagt i förhör.

Polisen känner till 18-åringen sedan tidigare, även då ska det ha funnits misstankar om samma typ av brott. Om han kommer att begäras häktad eller inte återstår att se.

– Vi får se vad åklagaren kommer fram till när den misstänkte är hörd igen.

Möte med Tidanborna

Anlagda bränder leder ofta till stor oro hos allmänheten, så även i Tidan. I tisdags kväll hölls ett informationsmöte (digitalt via teams) där Skövde kommun - skolan, säkerhet, fastighet - deltog liksom representanter för polisen och räddningstjänsten. Kommunen vill hålla Tidanborna uppdaterade om läget och skapa möjlighet till dialog. Det framgår av uppgifter på kommunens hemsida.

Kommunen ser allvarligt på bränderna och har av den anledningen aktiverat en arbetsgrupp bestående av Skövde kommun, polisen och räddningstjänsten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusgrov skadegörelse genom brandSkadegörelse genom brandSkövde kommunTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.