Hoppa till huvudinnehållet

”I kriserna ser du dig själv i spegeln”

Publicerad:
Egon Christiansen är fritidsgårdsföreståndaren som brinner för att hjälpa andra. Den viktigaste funktionen på jobbet är att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för barn och unga, menar han.
Egon Christiansen är fritidsgårdsföreståndaren som brinner för att hjälpa andra. Den viktigaste funktionen på jobbet är att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för barn och unga, menar han. Foto: Charlotte Ferneman

Egon Christiansen är en man med många strängar på sin gitarr.

Mariestads yngre invånare känner honom som det schyssta ansiktet på fritidsgården Elvärket. De lite äldre kanske som musiker eller kypare.

Även om Egons väg inte har varit spikrak, har den lett honom dit han är i dag.

Att arbeta med barn och unga och hjälpa människor är något som Egon Christiansen brinner för. Den 1 januari 2020 blev han anställd på fritidsgården Elvärket, där han i dag är kvar som föreståndare. Innan dess arbetade Egon inom restaurangbranschen och som serveringslärare på Vänergymnasiet.

– Det är ganska enkelt egentligen: det gäller att behandla alla människor lika. Jag tror inte det är så stor skillnad på vuxna och barn, bara att vi har olika glasögon till världen. Det är nog en bra sida hos mig själv.

I arbetet med unga tror Egon att det är en sak som är extra viktig.

– Alla har det inte så lätt hemma och en del saknar vuxna förebilder. Många ungdomar här vill bara att man ska titta. Det är uppmärksamhet de behöver.

När Egon åker hemåt på kvällarna brukar han passa på att ta ett varv runt stan och kolla läget.

– Jag blir lite av en fältare. Den direkta frågan jag brukar få när jag är ute är när Elvärket öppnar igen, men tyvärr kan jag ju inte svara på det.

Tysk schlager

Sedan slutet av oktober har Elvärket fått hålla stängt till följd av pandemin. Egon längtar efter att kunna öppna portarna och välkomna ungdomarna tillbaka, men under tiden får han och kollegorna hitta på annat.

– Jag har gått och blivit keramikugnsreparatör under pandemin. Vi har renoverat lokalerna och håller på att utöka verksamheten inför öppning.

En vanlig sportlovsvecka brukar innebära ungefär 500 besökare på Elvärket. Men årets sportlov kommer inte att bli sig likt. Egon berättar att de inte har något annat val än att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och hålla stängt.

– Det brukar hända något varje dag under sportlovet, som klätter- och skatetävlingar. I år blir det ingenting. Men vi har kunnat göra en gemensam sak med biblioteket och några andra kommunala verksamheter; en interaktiv tipspromenad med Eurovision-tema, säger han och fortsätter:

– På tisdag kommer vi stå ute på olika stationer. Jag kommer framföra tysk schlager.

På Elvärket huserar en rad verksamheter och även om fritidsgården håller stängt för tillfället, är det en del rörelse på plats. Judo, MMA och replokaler är bara några av de sysselsättningar som ryms i byggnaden.

Dansk medborgare

Egon är uppväxt i Käckestad med sina föräldrar och en tvillingbror. Eftersom pappan är dansk, är Egon det också.

– När jag föddes fick barnet automatiskt pappans nationalitet, det ändrades året efter.

Uppväxten på ”vischan” har gjort honom händig, som barn var det bara att plocka fram sågen och dra igång. Egon har svårt för att sitta still och påbörjar gärna nya projekt hemma i 1930-tals-villan.

– Det är ett berg av verktyg i källaren. En gång skruvade jag isär en tvättmaskin i molekyler. Jag hade bestämt mig för att laga den, det gick inte, utan det fick bli en ny.

– Men jag hade väl lika gärna kunnat bygga färdigt den jäveln, konstaterar han.

Livet har inte flutit på utan hinder för Egon. Han berättar att han kämpar med alkoholism och att han i dag varit nykter i tio år.

Som en kombination av att vara känslostyrd och gränslös, så beskriver Egon sin personlighet.
Som en kombination av att vara känslostyrd och gränslös, så beskriver Egon sin personlighet. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har provat allt. Att byta dryck, byta tjej, byta lägenhet - en klassisk alkisgrej är att man utvecklar ett flyktbeteende. Men till slut kan man inte fly längre. Det är jobbigt när det kommer i kapp en att man börjar bli patetisk, säger han och fortsätter:

– I kriserna ser du dig själv i spegeln.

Känslostyrd

Egon beskriver sin personlighet som en kombination av gränslös och känslostyrd, något som är både på gott och ont.

– Kommer jag på någonting så vill jag göra det direkt, utan att tänka efter så noga. Barnen tycker att det är väldigt roligt eftersom det normala är att de får ett ”nej” till svar när de frågar vuxna.

Orättvisor har Egon svårt att acceptera.

– Som vuxen vill jag kunna förklara och försvara saker. Jag avskyr när saker bara ”är” utan anledning, att regler inte ska kunna ifrågasättas. Det ligger mycket prestige i det, men man måste fokusera på det som är viktigt.

– Jag ser det som ett politiskt ställningstagande att hjälpa andra, eller snarare en form av människosyn. Det här med rättvisa kan vara svårt. Eftersom vi har olika behov kan rättvisa för en person betyda någonting annat för en annan.

Multitalang

Egon är ett välkänt ansikte för Mariestads musikintresserade. Han är med i två band. Det musikaliska intresset är både stort och brett; i bandet Brännvinstinna Hippiedrängar (BSHD) spelar han främst smal 1960-tals rock, som Jimi Hendrix och Led Zeppelin, medan Für alle spelar loungemusik och covers.

– Det är roligt och utmanade med koordination, att röra fingrarna till musiken och använda sina kvaliteter.

Han spelar gitarr, trummor och sjunger. Samtidigt.

Det låter avancerat, hur klarar du det?

– Jag spelar trummor med pedalerna och har en specialbyggd ställning för gitarren, så jag kan spela allt samtidigt.

Egon Christiansen

Ålder: 45

Bor: Villa i Mariestad

Familj: Två barn, tio och sju år gamla. ”Min fru och jag har precis beslutat oss för att gå skilda vägar.”

Intressen: Musik, kolla på sport och dokumentärer, biljard (han är ordförande i en biljardklubb).

Tre egenskaper jag värdesätter: ”Det blir väl de klassiska: humor, ärlighet och att man behandlar alla människor lika.”

Artikeltaggar

ElvärketFolkhälsomyndighetenFredagsintervjunKäckestadMänskligtMariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.