Hoppa till huvudinnehållet

"Misstänkt har gjort vissa medgivande"

Publicerad:
Branden vid Lyrestads skola kunde ha slutat illa. Det brann i ett sopkärl men elden spred sig aldrig.
Branden vid Lyrestads skola kunde ha slutat illa. Det brann i ett sopkärl men elden spred sig aldrig. Foto: Alf Ehn

Under fredagen häktades en 18-åring som misstänks ligga bakom flera anlagda bränder i Tidan och Lyrestad. Han häktades för att på sannolika skäl vara misstänkt för fyra fall av skadegörelse och två fall av mordbrand.

Den senaste tiden har det vid ett flertal tillfällen brunnit i Tidan och i Lyrestad. Det har handlat om misstänkt anlagda bränder vid återvinningscontainrar, soptunnor, fordon, förråd och i tisdags kväll i en lekstuga i Tidan.

Brand kunde ha spridit sig till skolan

Brottsrubriceringen är i flertalet fall skadegörelsen genom brand – och i något fall rubriceras brottet som grovt. Åklagaren har också uppgraderat misstankarna till mordbrand vid två tillfällen, dels vid en brand på Lyrestads skola och i ett förråd i Tidan.

– Han har delvis medgett en del av brottsanklagelserna, säger Johan Frealdsson, chef för utredningsgruppen vid Mariestadspolisen.

Anhållen 18-åring kan ligga bakom flera bränder i Tidan och Lyrestad

Misstankarna handlar om ett tiotal bränder på dessa platser.

– Det handlar om en tidsperiod från december och framåt, men det har varit några misstänkta bränder även innan också. Misstankarna om mordbrand har att göra med spridningsrisken, samt på grund av värdet på de hotade byggnaderna, fortsätter han.

Johan Frealdsson, utredningschef vid polisen i Mariestad.
Johan Frealdsson, utredningschef vid polisen i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Hotad skola

Den 28 januari brann det tidigt – vid 05.30-tiden morgonen – i ett sopkärl utanför Lyrestads skola. Brandkåren var snabbt på plats och kunde släcka elden som spridit sig till ett staket intill som brann ner.

Branden spred sig, som tur var, inte till skolbyggnaden.

– Hade det varit fel vindriktning kunde branden ha spridit sig till skolan. Det hade varit en mycket allvarlig situation, konstaterade Mats Friman, styrkeledare vid Räddningstjänsten i Mariestad.

Fler personer kan komma delges misstanke

Greps på plats

I samband med tisdagens brand i Tidan greps en 18-åring eftersom han ”uppehöll sig på platsen”. Det ska också ha funnits fotspår som skulle kunna vara 18-åringens. Efter förhör under natten till onsdagen beslutade åklagare att han skulle anhållas.

Efter detta har han förhörts flera gånger.

– Han har gjort vissa medgivande i förhören och det kan komma bli fler personer som kan delges misstanke. Utredningsläget ser bra ut, säger Johan Frealdsson vid Mariestadspolisen.

Är den här personen dömd för något liknande tidigare?

– Ja, han har några noteringar från när han var yngre. Även då handlade det om skadegörelse genom brand.

Artikeltaggar

Brott & blåljusgrov skadegörelse genom brandHäktningarLyrestadMordbrandPolisenSkadegörelse genom brandSkaraborgs tingsrättTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.