Hoppa till huvudinnehållet

SOS Alarm varnar för en ny sorts bedragare

Publicerad:
Bedragarna uppger att de ringer från SOS Alarm – och nu varnas allmänheten för att lämna ut sina ekonomiska uppgifter. Arkivbild.
Bedragarna uppger att de ringer från SOS Alarm – och nu varnas allmänheten för att lämna ut sina ekonomiska uppgifter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Människor luras på pengar av telefonbedragare som utger sig för att komma från SOS Alarm. Nu uppmanas allmänheten till vaksamhet.

– Det har förekommit en tid och vi ser att det ökar, säger Anders Fredriksson, chef för verksamhetsskydd på SOS Alarm.

Bedrägerierna går ut på att personer som uppger sig komma från SOS Alarm ringer upp privatpersoner och ber dem om olika former av ekonomiska uppgifter, säger Anders Fredriksson.

Ofta görs det under förespegling av någon form av försäljningssyfte.

– Det kan också vara att man säger att personen ska få pengar återbetalda eller så är det någon annan form av ekonomiskt ärende. Relaterat till det begär man exempelvis personens kontouppgifter eller att den ska logga in på sitt bank-id.

Lämna aldrig ut

Sådana uppgifter bör man dock aldrig lämna ut över telefon, och ber någon det kan man vara säker på att det inte är SOS Alarm som ringer.

– Vi vill uppmana allmänheten att vara uppmärksam på den här typen av samtal. Man ska veta att SOS Alarm aldrig ringer upp privatpersoner i försäljningssyfte, vi ber aldrig om några kontouppgifter eller liknande.

Bedrägerierna sker systematiskt och återkommande och är geografiskt spritt över hela Sverige, enligt Anders Fredriksson.

– Det är självklart svårt att se omfattningen av det här, men vi ser att det vi får kännedom om kan vara toppen av ett isberg, säger han.

TT: När fick ni kännedom om bedrägerierna?

– Vi kan säga så här: Det har förekommit en tid och vi ser att det ökar.

Bör polisanmälas

Han vill dock inte uppge hur många personer som har hört av sig om bedragarna till SOS Alarm.

– Vi rekommenderar dem som drabbats att polisanmäla och också, om man har möjlighet, att kontakta vår kundsupport så vi kan hantera det internt.

Ibland ringer faktiskt SOS Alarm upp privatpersoner, men då handlar det aldrig om ekonomiska frågor, understryker Anders Fredriksson.

– Då handlar det om fara för liv eller om någon har ett hjälpbehov, där det kan underlätta för oss med ett telefonsamtal.

Marc Skogelin/TT

Fakta: Skydda dig mot telefonbedragare

Fakta: Skydda dig mot telefonbedragare

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som har kontaktat dig oväntat.

Lämna aldrig ut koder till andra känsliga uppgifter till någon.

Om du blir uppringd av en okänd person och du känner dig osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv tar reda på. Det gäller oavsett om uppringaren säger sig vara en släkting eller komma från banken eller ett företag.

Lita inte på någon som kontaktar dig över telefon enbart för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragaren kan ha hittat information på nätet.

Om du har drabbats av eller misstänker bedrägeri, kontakta genast din bank. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Artikeltaggar

Brott & blåljusInrikes/utrikesSOS AlarmSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.