Fastar för en bättre hälsa

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT

Nu är det många som talar om fasta, fastän det inte är många som vet vad ordet ”fasta” betyder, utan de börjar i samma andetag tala om hunger och svält. Men fasta är inte detsamma som att hungra eller svälta, utan Fasta betyder att man avstår från fast föda.

Man får dricka hur mycket man vill (fast inte sprit förstås) vatten, saft och juicer. (Saft är tyska, juice är engelska, annars samma betydelse). Och man ska alltid tömma tarmen ordentligt av alla slaggämnen innan man börjar fasta. Och så ska man ha ett fasteprogram som man följer noggrant.

Efter tre dagars fasta känner man ingen hunger längre. Det finns många olika fastekurer, och det finns många böcker på biblioteket att läsa om dem.

Man ska åtminstone ha läst en bok om fasta innan man startar sin kur.

Den fastetiden som började nu vecka 7 pågår i 40 dagar (det är en lång tid!).

Vem som har stipulerat den vet jag inte och vågar inte fråga heller. Vilka är denna fastekur menad för, och vad är den bra för? Den här fastan är kanske menad som straff för människans synder? I alla fall, om den nu skulle vara menad som straff, fastar jag för att förbättra min fysiska hälsa.

Det är hälsosamt att fasta ibland?

Faste-fantasten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.