Dovhjort ute på hal is - ovanlig insats för Sjöräddningen

Djur & natur
PUBLICERAD:
Sjöräddningen hjälpte i söndags en dovhjort tillbaka på land, efter att den hade tagit sig ut på Skagerns is. Foto: Privat
Söndagspromenaden blev räddningsaktion när Maria Westdahl och hennes syster upptäckte ett djur på Skagerns is. Sjöräddningen ryckte ut med svävare och hämtade dovhjorten i land.

– De är riktiga hjältar, som inte bara räddar människor utan även djur i nöd, säger Maria Westdahl.

Hon och systern med respektive hade stämt för söndagspromenad i Delebäck. Vid 14-tiden upptäckte någonting cirka 500 meter ut på Skagerns is.

– Först såg vi bara en prick. Vi hämtade kikare och såg att det var ett djur, vi trodde att det var ett rådjur, berättar Maria.

Hennes syster ringde 114 14 och fick besked att räddningstjänsten inte kunde ta sig an detta.

– Men befälhavaren ringde kort därefter upp och sa att Sjöräddningen i Mariestad kunde komma ut.

Frivilligorganisationen kom med en svävare på bilkärran.

– De berättade att de aldrig hade gjort något liknande, men att det var bra övning, berättar Maria Westdahl.

På grund av maskinens ljud kunde Sjöräddningen inte ta sig allt för nära den hornbeklädda idisslaren.

– En av sjöräddarna gick ut på isen mot djuret, tog det i famnen och in i svävaren. Väl i land släppte han det som visade sig vara en dovhjort. Den gjorde fem, sex skutt och började käka gräs. Jag undrar hur länge den hade varit ut på isen, säger Maria Westdahl och berättar om att hjältarna möttes med applåder.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.