Hoppa till huvudinnehållet

Högre bemanning inför dos två

Publicerad:

Mellan 30 och 40 procent av omvårdnadspersonalen i kommunen sjukskrevs efter att ha fått första vaccindosen mot covid-19. Inför dos två kommer bemanningen att höjas dagarna efter vaccineringen.

Inom vård- och omsorgsverksamheten i Mariestads kommun har 840 personer i personalen tagit den första vaccindosen mot covid-19. All personal under 65 år har erbjudits Astra Zenecas vaccin.

Dagarna efter vaccinationen var 30 till 40 procent av de vaccinerade sjukskrivna med biverkningar som huvudvärk, ont i kroppen och feber.

– Vi har ändå klarat att genomföra det vi är ålagda att göra, men vi har fått använda oss av vikarier och ringa in medarbetare som har behövt gå in och jobba på sin lediga tid, säger Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef i Mariestads kommun.

Inför den andra vaccinationsdosen är enheterna mer förberedda på eventuella sjukskrivningar.

– Eftersom vi nu är medvetna om att väldigt många drabbas av biverkningar så har vi redan vid de senaste två vaccinationstillfällena bemannat upp dagarna efter, säger Wihlborg.

Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef i Mariestads kommun.
Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef i Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Artikeltaggar

Astra ZenecaCoronavirusetMalin WihlborgMariestads kommunVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.