Hoppa till huvudinnehållet

Lars-Åke Skagegård porträtterar en stor britt

Publicerad:
Lars-Åke Skagegård är aktuell med en roman om Winston Churchill.
Lars-Åke Skagegård är aktuell med en roman om Winston Churchill. Foto: Pressbild

Lars-Åke Skagegård, född och uppväxt i Undenäs, är aktuell med en ny bok. I en historisk roman porträtteras Winston Churchill under sina sista år och efter genomförd livsuppgift.

För två år sedan gav han ut en bok om John Kennedys romans med svenskan Gunilla von Post. Författaren räds inte att ta sig an betydelsefulla historiska personer. Det är människan Churchill och hans tankar som författaren företagit sig att skildra i sin nya bok. Lars-Åke Skagegård, som bor i Storvreta utanför Uppsala, släpper nu sin 16:e bok.

1958

Berättaren i romanen är den fiktive amerikanske krigsjournalisten Bobby Clifford som anlitas av Churchill för att skriva hans biografi. Det hela utspelar sig 1958, några år efter att huvudpersonen fullgjort sin sista period som premiärminister. Churchill var till åren kommen och kämpade med sina tankar, depressioner och alkoholism.

– Churchill fick sitt stora uppdrag när han var 65 år, då han blev premiärminister. Han sa själv att han hade tränats, härdats och förberetts för den uppgiften i hela sitt liv. Så en tanke med boken är att, inte bara de här stora historiska personerna, utan även vi vanliga människor har våra livsuppgifter. Man kan prata om att man har ett kall, men jag tror att varje människa har ett uppdrag, säger Skagegård.

I boken möts berättaren Clifford och Churchill i hans bostad i London, under en seglats på Medelhavet ombord på Aristoteles Onassis lyxkryssare och på Churchills lantställe Chartwell.

Boksläpp

Sir Winston & jag ges ut av Hoi förlag den 21 mars. Författaren ska presentera boken i en digital bokrelease som ses på sociala medier. I pandemitider går det inte att träffa sina läsare fysiskt, som med släppet av Kennedy-boken då han gjorde ett besök på biblioteket i Undenäs.

– Det var trevligt att få berätta om mitt författande. Det kändes kul att få komma hem igen. Det kanske blir också längre fram, men just nu får man ju inte samla människor.

Lars-Åke Skagegård har fler skrivprojekt på gång. Det ska bli ännu en historisk roman om Folke Bernadotte, känd för räddningsaktionerna med vita bussarna under andra världskriget.

Han skriver också på ytterligare en bok om Uppsala och är redaktör för en bok om Uppsala domkyrka.

Artikeltaggar

LitteraturUndenäs

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.