VGR: Stor ökning av covid-19

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Smittspridningen har tagit rejäl fart igen. Under vecka 8 har antalet fall av covid-19 ökat med 25 procent. Smittskyddsläkare uppmanar alla att ta ansvar för att bromsa spridningen.
Smittspridningen ökar rejält igen. Under vecka åtta var ökningen 25 procent enligt Smittskydd Västra Götaland.
Foto: VGR

Västra Götalandsregionen meddelar nu att spridningen av covid-19 ökar igen. Under vecka 8 konstaterades 5 964 nya fall i regionen, en ökning med 25 procent.

Ökningen är som störst i Göteborg med kranskommunen men smittspridningen har ökat i hela regionen. Mest ökar det i åldern 10 till 19 år, en ökning med 57 procent mot veckan innan, enligt Smittskydd Västra Götaland.

Anledning till oro

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg liknar utvecklingen med hur den första och andra vågen av pandemin började. Han ser anledning till oro.

– Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser. Jag vill att alla följer såväl nationella som regionala rekommendationer. Minska dina kontakter med andra. Håll avstånd i alla lägen och använd munskydd om det inte är möjligt. Och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar alla att ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hög sjukvårdsbelastning

Den senaste veckan har behovet av sjukhusvård inte förändrats så mycket men ligger på en mycket hög nivå med en hög belastning på intensivvården.

– När allt fler smittas av covid-19 måste vi dessvärre räkna med att allt fler också kommer att bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård. Trycket på sjukvården har följt smittspridningen under hela pandemin. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att smittan ska bromsa in, vi behöver hjälpas åt för att hindra en ny våg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i samma pressmeddelande.

Även Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att alla behöver hjälpas åt för att hindra en ny våg.
Foto: Thomas Johansson/TT

Antalet personer som vårdas för covid-19 på sjukhusen i regionen var 321 på förmiddagen den 2 mars. 53 av dem vårdas på en intensivvårdsavdelning.

Positivt är att det är något färre äldre över 80 år som blir så sjuka att de behöver sjukhusvård. Anledningen uppges vara en vaccinationseffekt.

Mer vaccin i veckan

Enligt regionen har vaccineringen på äldreboenden och personer som har kommunal hemsjukvård och deras hushållskontakter kommit långt. Många av dem får sin andra spruta i veckan så även viss prioriterad sjukvårdspersonal. Även vaccineringen av kommunal vård- och omsorgspersonal löper på enligt plan.

Totalt 34 880 vaccindoser skickas ut till vaccinatörerna i regionen under veckan. Enligt regionen får alla vårdcentraler tillräcklig med vaccin för att kunna ge första dosen till personer med hemtjänst och deras hushållskontakter antingen i denna eller nästa vecka.

– Efterfrågan på vaccin är fortsatt större än tillgången och VGR vaccinerar med allt vaccin vi får. Om det kommer mer vaccin kommer också vaccinationstakten att öka, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.