Hoppa till huvudinnehållet

Blomma och Bambi har flyttat till Enåsa

Publicerad:
Reporter Johanna Drath
Johanna Drath
johanna.drath@mariestadstidningen.se
Blomma och Bambi, så heter nyförvärven hos Malou Sandberg i Enåsa.
Blomma och Bambi, så heter nyförvärven hos Malou Sandberg i Enåsa. Foto: Charlotte Ferneman

Blomma och Bambi, så heter nyförvärven hos Malou Sandberg i Enåsa.

Nu ingår de båda Jerseykorna i gårdens produktion.

– Vi dricker väldigt mycket mjölk här hemma, det var egentligen så den här idén började, säger Malou.

I slutet av januari flyttade de båda Jerseykorna, Blomma och Bambi, från Sötåsen utanför Töreboda till Enåsa, norr om Mariestad. Det blev startskottet för gårdens nya produkt - mjölk.

Sedan tidigare har får och grisar ingått i produktionen, numera säljs det också opastöriserad mjölk, mjölk och filmjölk från gårdens egna lilla mejeri.

– Jag och min sambo Oddbjörn dricker flera glas mjölk om dagen. Vi har saknat den här typen av mjölk, en dag sa Oddbjörn: ”Vi får väl köpa två kor då”.

Sagt och gjort, så blev det. Och bara efter några veckor har Malou märkt av en efterfrågan och börjat leverera till kunder.

Prenumeranter

Genom ett samarbete med Freijs Ica-butik i Lyrestad kan prenumeranter handla hem sina glasflaskor från Enåsa direkt i matbutiken.

– Det är enkelt. Man tecknar sig för hur många liter man vill ha i veckan. Sedan tar man bara med sin tomflaska vid nästa tillfälle och får en fylld istället.

Direkt från gården säljs det också opastöriserad mjölk och filmjölk. Och den erfarne reko-ring-besökaren känner säkerligen igen Malou, som även är administratör för ringen i Mariestad.

Inte slänga

Även restprodukten, skummjölk, som blir över när man separerar grädden från mjölken, kommer till användning.

– Vi vill gärna undvika att slänga, vi gillar när så mycket som möjligt kommer till användning. Tanken är att vi kommer sälja en liten mängd grädde också framöver, om vi blir av med skummjölken.

– I mjölken och filen finns all grädde kvar, då blir den mer smakrik. Skummjölken är inte så god, men den går fint att baka med den. Vi har varit i kontakt med Daisy’s place i Lyrestad, och det kan också bli glass av vår skummjölk så småningom.

Att valet föll just på rasen Jersey handlar inte bara om kornas rådjursliknande utseende.

– Mjölken är mycket fetare än från många andra kor och de producerar mycket för sin storlek, säger Malou och fortsätter:

Två gånger om dagen mjölkas korna. I genomsnitt innebär det 50 liter mjölk per dag.
Två gånger om dagen mjölkas korna. I genomsnitt innebär det 50 liter mjölk per dag. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har aldrig haft kor förut, så första gången var de väldigt tålmodiga med mig. Jag har visserligen hjälpt tackor med mjölkproblem, men det var den enda erfarenheten jag hade.

Även om det tog lite tid första gången, så blev proceduren snabbt en rutin. Nu mjölkas korna morgon och kväll, vilket ger 50 liter mjölk om dagen.

– Vi har gjort i ordning mjölkrum och ett litet kök där all förädling sker, allt är så klart godkänt.

50 liter om dagen är alldeles lagom för gårdsverksamheten.

– Vi vill inte att det ska bli över och kastas. Så jobbar vi med allt här i vår verksamhet.

Väntar kalvar

Så småningom kommer dock kobesättningen att utökas. I augusti väntas Bambi och Blomma kalva.

– Vi tänker inte skilja ko och kalv åt, även om det betyder att vi inte kan ta lika mycket mjölk.

Hur mycket produktionen kan räkna med under perioden som kalvarna diar återstår att se.

– Eftersom det här är första gången så vet vi inte riktigt hur mycket mjölk vi kan ta samtidigt. Det måste så klart finnas tillräckligt till kalven.

Tillsammans

Under sin första tid i Enåsa har Bambi och Blomma delat ladugård med fåren. Så småningom kommer kor, hästar och får dela hagar. Men först ska gårdens 55 lamm bli äldre, och temperaturen mildare.

– Förutom de allra kallaste dagarna så går alla djuren ute även på vintern. Men i sommarhagarna får de gå tillsammans.

Med över 100 får, sju grisar, tre hästar och nu två kor har Malou och Oddbjörn inga svårigheter med att fylla dagarna.

– Det börjar med mjölkning klockan fem på morgonen och sedan rullar det på. Vi har faktiskt kastat ut tv:n, vi insåg att vi bara tittar på Vasaloppet och Kalle Anka på jul. Det kan vi gå över till grannen och göra.

Galten Gudfadern och suggorna  Kajsa, Mimmi och Stina trivs i sin hage.
Galten Gudfadern och suggorna Kajsa, Mimmi och Stina trivs i sin hage. Foto: Charlotte Ferneman
Några av de yngsta lammen och deras tackor delar ladugården med Bambi och Blomma.
Några av de yngsta lammen och deras tackor delar ladugården med Bambi och Blomma. Foto: Charlotte Ferneman
I slutet av december började lamningen hos Malou, i mitten av februari kom den sista. Totalt blev det 55 lam.
I slutet av december började lamningen hos Malou, i mitten av februari kom den sista. Totalt blev det 55 lam. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Djur och naturEnåsaFritid och livsstilMariestadNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.