Hoppa till huvudinnehållet

Brukarnöjdhet - en sanning från halv styrka

Publicerad:
Socialstyrelsens undersökning visar att många är positiva till äldrevården i Mariestads kommun.Dock har endast hälften av alla med hemtjänst och brukare på särskilda boenden i Mariestad svarat på enkäten. Arkivbild.
Socialstyrelsens undersökning visar att många är positiva till äldrevården i Mariestads kommun.Dock har endast hälften av alla med hemtjänst och brukare på särskilda boenden i Mariestad svarat på enkäten. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Socialstyrelsens undersökning visar att många är positiva till kommunens äldrevård. Det är något som ansvariga för äldreomsorgen i Mariestad gärna lyfter fram. Men endast hälften av alla med hemtjänst och brukare på särskilda boenden i Mariestad har svarat på enkäten.

– Undersökningen sker helt oberoende av oss. Den går ut direkt till den enskilde utan att vi är inblandade över huvud taget, säger socialchef Karin Utbo om undersökningen hon och socialnämnden flera gånger har hänvisat till.

”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” genomförs rikstäckande av Socialstyrelsen. Undersökningen är till för att ge enskilda äldre en röst, samt för att ta fram kvantitativa mått på äldreomsorgen utifrån brukarnas perspektiv. Under förra våren fick alla som är 65 år eller äldre och har äldreomsorg i form av hemtjänst eller särskilt boende (cirka 200 000 personer) en enkät på posten.

Vid sidan av postenkäten, fanns det även möjlighet att besvara enkäten via webben. Äldre fick ta hjälp av någon för att svara på de 22 respektive 27 frågorna för hemtjänst/särskilt boende.

Besöksförbud = bortfall

Enligt Socialstyrelsen blir resultatet av undersökningen en viktig signal till ansvariga politiker och tjänstemän. Den möjliggör att utfallet av insatser kan mätas och jämföras och öppnar upp för utveckling inom omsorgen.

På sin hemsida skriver myndigheten att undersökningens resultat tidigare år har varit robusta, vilket tyder på en god tillförlitlighet. I år var det ett bortfall på 43 procent på riksnivå bland dem som har hemtjänst och 60 procent bland dem som bor på särskilt boende.

– Vi är inte nöjda med svarsfrekvensen och vi kommer fortsätta försöka hitta sätt att få fler att svara. Men eftersom det är en totalundersökning så ser vi inte att svarsfrekvenserna är ett så stort problem att vi skulle avråda någon från att använda resultaten. Kommunerna och verksamheterna ser vilka svarsfrekvenserna är på sina resultat, skriver Carolin Holm, utredare på Socialstyrelsen i ett mejlsvar.

I Mariestads kommun är bortfallet inom hemtjänsten 41 procent. Bland de som bor på särskilt boende i kommunen var det 58 procent som inte svarade på enkäten.

– Resultat från en totalundersökning med en svarsfrekvens på till exempel 50 procent representerar troligen hela populationen bättre än vad resultat från en urvalsundersökning med samma svarsfrekvens gör, skriver Carolin Holm.

Vid bortfallsanalyser som gjordes 2013 visade det sig att de som inte svarade, tycks vara de som är sjukast.

– Av de som svarar är alltså andelen svårt sjuka troligen färre än i hela populationen. Det kanske är logiskt och lätt att förstå för alla att det är så det förhåller sig, men det kanske ändå är något som vi framöver borde uppmärksamma kommunerna och verksamheterna om att de borde betänka, skriver utredaren på Socialstyrelsen.

Enligt analysen av årets utredning är denna skevhet troligen starkare på grund av besöksförbudet på särskilda boenden och rådet om att undvika att träffa andra människor.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgHemtjänstMariestads kommunSärskilt boendeSocialstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.