Maries (V) motion ska hjälpa barn

Publicerad:
Marie Engström Rosengren (V) har skrivit en motion om att kommunen ska upprätta en handlingsplan för att underlätta för barn. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Pandemin påverkar både stora och små. Marie Engström Rosengren (V) har skrivit två motioner med fokus på de yngres utsatthet.

"Att be om hjälp är skämmigt"

I december 2019 avslogs hennes motion om att ge barnfamiljer (som uppbär försörjningsstöd) ett extra stöd till jul i kommunfullmäktige.

– De hänvisade då till att medel delas ut från bland andra Sociala samfonden. Det året blev det en liten utdelning. Men 2020 beslutade socialnämndens arbetsutskott att det inte blev någon utdelning alls, säger Engström Rosengren (V) och fortsätter:

– Jag förstår att man inte kan dela ut pengar när det inte finns några men det var det jag sa tidigare. Fonden ger inte tillräckligt stor avkastning.

När hon skrev sin motion för 1,5 år sedan, undersökte hon hur andra kommuner gör.

– Vissa stoppar in det i sitt regelverk, att man ska ha en extrapost till jul.

Sociala samfonden delar inte ut pengar särskilt ofta

Ingen handlingsplan

Vänsterpartiet har tidigare tagit upp frågan om att upprätta en handlingsplan mot barnfattigdom. Marie Engström Rosengren lämnade i oktober 2020 en ny motion till socialnämnden. Syftet är att lyfta barnperspektivet, synliggöra barnens situation och behov i den situation som pandemin innebär.

– Med tanke på pandemin och allt fler människor hamnar hos Kronofogden. Staten har ett väldigt stort ansvar i de här frågorna, men vi i kommunen måste vara ett komplement och använda de verktyg vi kan för underlätta barn och människor över huvud taget som har en svår ekonomi. Klyftorna finns men förvärras av sådana tuffa, och nu långdragna, situationer som denna, säger Engström Rosengren.

26 702 kronor på en månad

Hon menar att kommun skulle kunna göra mer av det de har rådighet över, till exempel när det gäller fritidsaktiviteter, material i skolan och en fritidsbank. I sin motion hänvisar hon bland annat till frivilligorganisationers vittnesmål om ett ökande behov av stöd och hjälp till barnfamiljer, påverkan i och med coronapandemin och att barnkonventionen blev lag 2020.

– Det är svårt att se och hjälpa barnen, särskilt nu. Det kanske är ett generellt ansvar för oss allihop.

Artikeltaggar

BarnEkonomiKronofogdenMänskligtMarie Engström RosengrenMariestadMariestads kommunPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare