Rösta fram årets ideella ungdomsledare i Mariestad

Sport
PUBLICERAD:
Juryn har sagt sitt.
Nu är det upp till allmänheten att rösta fram 2020 års ideella idrottsledare inom barn- och ungdomsidrotten i Mariestads kommun.
Två av kandidaterna fanns med förra året.

Det är femte gången som Lions i Mariestad och Lyrestad/Hasslerör samt Mariestads-Tidningen delar ut pris till ledare som gjort fina insatser för sin klubb på ideell basis.

Vid de tre första tillfällena utsåg en jury vinnare. I fjol förändrades proceduren och en jury valde ut tre kandidater som allmänheten kan rösta på. Det blir samma tillvägagångssätt detta år.

Här följer en presentation av kandidaterna där någon tar hem prischecken på 10 000 kronor:

Kandidater utsedda till årets ideella ledare inom barn- och ungdomsidrotten i Mariestads kommun. Mariestads FK, Hanna Bremer, till höger och Jessica Käck Karlsson, till vänster.
Foto: Peter Gustafsson

Hanna Bremer/Jessica Käck Karlsson, Mariestads friluftsklubb orientering:

MFK-duon tillhör ryggraden i klubben när det gäller träning för den yngre gruppen av klubbens aktiva.

Både Jessica Käck Karlsson och Hanna Bremer introducerades först i verksamheten i form av förälder. Sedan utvecklade sig engagemanget och duon gick ungdomsledarutbildning. Jessica har drygt tio år bakom sig och Hanna några år färre i klubben.

2020 var ett år nästan helt utan tävlingar.

– Men vi höll i träningen hela tiden. Vi kunde även genomföra den lokala ungdomsserien, berättar duon.

De upplever inte några stora motgångar med antalet aktiva på grund av pandemin.

– Våra orienterare är inga elitsatsare. De är med för att det är roligt och för att göra någonting ihop. Träningen i sig ger gemenskap och vi är utomhus i alla väder.

För att ordna en träning krävs mycket förarbete i form av att lägga banor/övningar, skriva ut kartor och sätta ut kontroller i skogen. Inte ovanligt med tre-fyra timmars jobb per träning.

– Det tar en timme att bara sätta ut kontroller. Sedan ska kontrollerna in, men det brukar de äldre aktiva göra för att få träning. Sedan har vi fantastiska pensionärer som hjälper till.

Cirka 15 trogna ungdomar är med i gruppen. De har varit med på utomhusträningen varje vecka under vinterhalvåret eftersom man inte fått vara inomhus. Att hitta på övningar utomhus har satt fantasin på prov för ledarna.

Hanna och Jessica känner att MFK kan locka ungdomar som hellre sysslar med individuell sport än lagsport.

– Även om orientering inte är en lagsport känner man samhörighet med kompisar.

Mariestad Bois tjejhockey. Robert Medin, till vänster, och Robert Andersson, till höger.
Foto: Peter Gustafsson

Robert Medin/Robert Andersson, Mariestad Bois tjejishockey:

Historiskt har Mariestad Bois saknat ett renodlat lag för enbart tjejer. Sedan tre år tillbaka har Robert Medin och Robert Andersson lagt om kursen och engagerat sig starkt i tjejhockeyn i föreningen.

Båda har själva många säsonger bakom sig som spelare i föreningens seniorlag. Förutom att numera leda träningar för tjejer har de även engagemang i var sitt pojklag i föreningen.

– Nu har vi delat in tjejerna i en yngre och äldre grupp. Åldrarna är från 6 till 14 år. Det tillkommer spelare hela tiden och det finns 32 inskrivna nu, berättar Robert Andersson och Robert Medin.

Ledarna berättar att man skyndar långsamt. För några år sedan kom det mellan 10 och 15 tjejer till träningarna. Nu uppgår antalet till det dubbla på veckans träning. Detta trots att världen just nu är inne i en pandemi.

Mariestad Bois räknas som den största klubben i Västergötland sett till ungdomsverksamhet för tjejer. Under en normal säsong dyker det dessutom upp spelare från andra kommuner.

– Vi har kommit en bit på väg. Till slut kan vi ha ett damlag. Kan vi bara få bibehålla spelarna så.

Med hjälp av riktade satsningar från det svenska ishockeyförbundet hoppas Bois ledare på en fin skjuts för tjejhockeyn in i framtiden. Arbetet med att få spelare att fortsätta spela ishockey in i gymnasieåldern är svår. Ofta har det fallit på att tjejerna inte har något lag att spela i, men jobbet för en förändring pågår.

Robert Medin ingår även distriktets tjejhockeykommitté.

Mariestads AIF friidrott. Kaj Århäll i gymmet.
Foto: Charlotte Ferneman

Kaj Århäll, Mariestads AIF friidrott:

Kaj Århäll var aktiv friidrottare mellan 1972 och 1989. 1993 började han som tränare i klubben och har sedan dess sett många unga friidrottare ta kliv inom sporten via allsidig träning utifrån ålder och förmåga.

Kaj är huvudtränare i Maif och har främst haft betoning på sprint- och häckträning, men han lär ut grunderna i alla grenar. Tidigare var Kaj även grenutvecklingsansvarig för kort häck i Sverige.

Flera av talangerna har varit med på SM på alla nivårer och tagit medaljer. Exempelvis häcklöparen Christian Sjöberg och sprintern Niklas Stridqvist. Nu finns exempelvis Silvia Popa och Sigge Lindell, som deltog på USM i fjol.

– En morot för mig är om det finns någon som är villig att lägga ner lite extra tid att satsa. Sedan är det viktigt att ha en grupp och vi utesluter ingen, betonar Kaj Århäll.

2020 var ett speciellt år med få tävlingar. Efter utesäsongen kom nya prövningar för de aktiva och Kaj. Inomhussäsongen blev allt annat än normal.

– Det tråkiga har varit att det inte blivit några inomhustävlingar. Vi har istället tränat utomhus under vintern och det har fungerat.

Under vintern har Kaj dessutom åkt till Skövde för att träna några äldre friidrottare.

– Deras tränare hoppade av och då fick jag frågan. Vi har ett bra samarbete med klubbarna i Skövde, Skara och Lidköping. Vi är inte så många och måste samarbeta.

Kaj Århäll kommer fortsätta att vara tränare så länge han tycker att det är kul.

– Till sommaren hoppas jag att det går att tävla. Normalt är det ändå det träningen syftar till.

Juryn

Tina Holmström, ordförande Mariestads Bois FF.

Joakim Gunnarsson, delägare ICA Oxen Mariestad.

Roger Erkenvåg, Lions Club Mariestad.

Ingemar Andersson, Lions Club Lyrestad/Hasslerör.

Peter Gustafsson, sportchef Mariestads-Tidningen.

Röstningen

Leta upp din favorit och skicka ett sms till 72909. Röstar du på:

* Robert Medin/Robert Andersson, skriv Lions1.

* Hanna Bremer/Jessica Käck Karlsson, skriv Lions2.

* Kaj Århäll, skriv Lions3.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.