Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare LO-basen Stig Malm död

Publicerad:
Stig Malm är död. Arkivbild.
Stig Malm är död. Foto: Fredrik Persson/TT

Stig Malm är död, uppger familjen för Aftonbladet. Den tidigare LO-basen blev 79 år gammal.

Han gick bort sent i fredags kväll i sviterna av covid-19, säger dottern Helene Zimmerman till tidningen.

Stig Malm föddes 1942 i Sundbyberg utanför Stockholm och var utbildad instrumentmakare. Efter att ha engagerat sig fackligt i dåvarande Metallindustriarbetareförbundet blev han ordförande för LO mellan 1983–1993.

Malm var känd för sin frispråkighet och myntade flera uttryck – inte utan kontrovers. Unga börsmäklare kallades "finansvalpar", det socialdemokratiska kvinnoförbundet för "fittstimmet" och socialdemokratiska riksdagsledamöter för "skållade råttor".

Han avgick som ordförande för LO när det uppdagades att han beviljat en hög fallskärm till byggbolaget BPA:s dåvarande vd. Senare blev han kommunpolitiker i Solna och syntes ofta i tv och radio, bland annat i SVT-programmet På Spåret.

Artikeltaggar

AftonbladetInrikes/utrikesPolitikSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.