30 000 nya doser: ”Fantastiskt bra”

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vaccineringen av personer som är 85 år och äldre är i full gång. Inom sjukvården ser man att det har effekt, då antal covidsjuka i den gruppen minskar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vaccineringen av de allra äldsta mot covid -19 fortsätter. Nästa vecka levereras nästan 30 000 doser till vårdcentralerna i Västra Götaland.
– Tempot ökar för varje vecka och det är vi glada för, säger Bengt Asplén, tillförordnad vårdcentralschef på Närhälsan i Mariestad.

Hittills har lite mer än hälften av alla i regionen som är 85 år och äldre fått sin första vaccinspruta och 26 procent även den andra. Det visar data fram till vecka nio.

Det finns dock en lokal variation. I många kommuner avslutas nu vaccineringen inom fas 1, medan Mariestad har allt fokus på fas två. I den gruppen finns alla äldre.

– De blir uppringda och erbjudna en tid. Vi har en sekreterare som sitter på heltid och bokar in patienter, berättar Bengt Asplén på Närhälsan.

Det är den osäkra tillgången på vaccin som gjort att vårdcentralen valt den metoden.

– Vi kan få förhandsbesked om hur många doser vi ska få veckan därpå, men det kan ändra sig från dag till dag, förklarar Bengt Asplén.

Har effekt

Beskedet att regionen nu kommer att få närmare 30 000 doser vaccin under nästa vecka glädjer honom.

– Jag uppfattar att det generellt kommer fler doser och det är fantastiskt bra.

Regionen kan se en tydlig vaccinationseffekt bland de äldsta vad gäller antalet nya bekräftade fall och hur många äldre som behöver sjukhusvård.

Vaccineringen sker i åldersordning och femårsintervall.

– När alla som är 85 år och äldre fått vaccin står personer som är födda 1937 till 1941 på tur, men vi kan ännu inte säga exakt när, förklarar Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Efter fas två väntar fas tre som är den minsta gruppen. Den utgörs av unga vuxna i riskgrupp och handlar om personer med sjukdomar som exempelvis diabetes.

Sedan kommer den största gruppen i fas fyra: övriga vuxna, 18-65 år.

– Vi siktar på att komma igång med vaccineringen av fas fyra under april månad, berättar Bengt Asplén.

Då planerar man också att kunna öppna för webbokningar.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.