Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen lyfter fram arbete för hållbarhet

Publicerad:
Att cykla i stället för att ta bilen kortare sträckor är ett sätt att bidra till ett hållbarare samhälle. Att stimulera till att fler invånare tänker så är ett mål i kommunens nya Agenda 2030-strategi.
Att cykla i stället för att ta bilen kortare sträckor är ett sätt att bidra till ett hållbarare samhälle. Att stimulera till att fler invånare tänker så är ett mål i kommunens nya Agenda 2030-strategi. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

När världen ska bli hållbar spelar kommunerna en avgörande roll. Nu har Mariestad tagit fram sin egen Agenda 2030.

– Den är en kompass för framtiden och visar hur vi alla kan bidra, säger samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson.

Cykla eller gå i stället för att åka bil kortare sträckor. Lappa och laga i stället för att köpa nytt - eller välja begagnat. Att inte handla mer mat än man äter upp. Möjligheterna att leva mer hållbart är många och alla insatser spelar roll.

– Mariestadsborna är jätteviktiga för att få en hållbarare värld, säger Maria Gustavsson.

Redan i dag bidrar kommunen till det arbetet på flera sätt. Bland annat har man en bilpool med fordon som drivs av fossilfritt bränsle och på reningsverket rötas slam till gas som kan nyttjas som energikälla. Ett annat exempel är Klimatlådan, där skolpersonal kan köpa överbliven mat från dagens lunchservering.

Lokal agenda

Nu ska arbetet för ökad hållbarhet i Mariestad samlas i ett dokument. Kommunen har tagit fram ett förslag till lokala prioriteringar för att nå de globala målen i FN-deklarationen Agenda 2030.

Samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson har arbetat med det nya dokumentet för Agenda 2030 i Mariestads kommun. Arkivbild
Samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson har arbetat med det nya dokumentet för Agenda 2030 i Mariestads kommun. Arkivbild Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

I kommunens strategi prioriteras tre insatsområden: livsstil, omställning och försörjning.

– Vi har tittat på de utmaningar som finns i Sverige. Det handlar om att få en hållbar konsumtion och produktion samt att bekämpa klimatförändringarna, säger Maria Gustavsson.

Inom ramen för livsstil kan det innebära att kommunen beslutar om hälsofrämjande satsningar, bidrar till en god miljö för elever att lära sig i och skapar trygga offentliga miljöer, som är tillgängliga för alla.

Omställning handlar om att minska användandet av fossila råvaror och miljöfarliga ämnen. Det kan kommunen påverka genom att bygga smart och resurseffektivt utan giftiga ämnen och med material som går att återvinna. Att bidra till teknik- och metodutveckling eller bedriva klimatneutrala verksamheter är andra mål.

Unga får delta

Försörjning handlar om tillgången på mat, vatten och ren luft, men också om att ha arbetskraft som kan möta näringslivets och kommunens behov. Där kan kommunen bidra genom att låta barn och ungdomar vara delaktiga i utvecklingen av samhället, stärka ekosystemtjänsterna och den biologiska mångfalden på kommunal mark samt använda upphandling för att utveckla lokala och hållbara produktionsmöjligheter och tjänster.

Att värna den biologiska mångfalden och ekotjänstsystemen är ett annat sätt som kommunen kan bidra till en mer hållbar värld.
Att värna den biologiska mångfalden och ekotjänstsystemen är ett annat sätt som kommunen kan bidra till en mer hållbar värld. Foto: Michael Gustafsson/Arkiv

– Kommunen gör redan många bra saker, men nu ska vi bli ännu bättre på att visa vilka de är, säger Maria Gustavsson.

Förslaget på strategi för Mariestad finns nu tillgängligt på kommunens hemsida och är öppen för allmänhetens synpunkter. Maria Gustavsson hoppas att många tar chansen att tycka till om innehållet. Sista dag att lämna in sina tankar är på måndag den 15 mars.

Efter eventuella justeringar kommer dokumentet sedan att hanteras politiskt under våren för att sedan börja användas i verksamheten till hösten.

Fakta

Agenda 2030

I september 2015 antog Förenta Nationerna den politiska deklarationen Agenda 2030. Det är en hållbarhetsstrategi där fyra stora utmaningar anges: 1. avskaffa extrem fattigdom (i ett vidare begrepp: brist på pengar, kunskap, inflytande med mera), 2. stoppa klimatförändringarna, 3. skapa en mer jämlik och jämställd värld, 4. få fred och inkluderade samhällen. Utifrån detta har 17 globala mål tagits fram. Tanken är att alla på jorden ska bidra till att målen uppfylls. På globalamalen.se finns mer information om Agenda 2030.

Artikeltaggar

Agenda 2030MariestadMariestads kommunMiljöSamhällsbyggnad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.