Hoppa till huvudinnehållet

150 nya platser på Rödjan: ”En stor dag för Mariestad”

Publicerad:
Om tre år kommer anstalten Rödjan rymma cirka 350 platser.
Om tre år kommer anstalten Rödjan rymma cirka 350 platser. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Anstalten Rödjan i Mariestad kommer att få ytterligare 150 platser till år 2024. Satsningen resulterar i 100-150 nya arbetstillfällen.

– Det är en stor dag för Mariestad, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Under måndagsförmiddagen offentliggjorde Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren att anstalten Rödjan ingår i en nationell satsning på fängelser och häkten.

– I Mariestad finns redan en fungerande anstalt med kompetent personal. Därför är Rödjan en del av expansionen, sa Holmgren.

Mariestads kommun fick beskedet i förra veckan.

– Sedan 2006 har kommunen verkat för att anstalten ska växa. Det tog 15 år innan beslutet blev verklighet. På senare tid har vi jobbat stenhårt för detta och haft tät dialog med Lennart Palmgren (Kriminalvårdens anstalts- och hälsodirektör, reds.anm), säger Johan Abrahamsson.

– Jättepositivt att vi får fler statliga jobb till Mariestad. Ett bevis för att vi har en välfungerande verksamhet som Kriminalvården uppskattar, säger oppositionsråd Ida Ekeroth Clausson (S).

Ny byggnad

De 150 platserna kommer tillhöra säkerhetsklass 2, den näst högsta säkerhetsklassen, vilket innebär sluten avdelning. Tillökningen innebär att Rödjan kommer ha cirka 350 platser om tre år.

I och med en tidigare expandering har anstalten i dag plats för 200 intagna i säkerhetsklass 3, även kallad öppen anstalt.

– Nu kan vi äntligen garantera att vi har en kriminalvårdsanstalt i ytterligare sextio år. Enligt beräkningar är det så lång livslängd ett fängelse har, säger Johan Abrahamsson.

På senare tid har vi jobbat stenhårt för detta

Satsningen innebär också uppemot 150 nya arbetstillfällen i Mariestad.

– Kriminalvården drar i gång utbildningar och sköter rekryteringen. De skickliga medarbetare som redan finns kommer få sällskap av ny kompetent personal, säger Johan Abrahamsson.

– Oavsett om de anställda bor i staden eller på annan ort kommer det bli fler människor som har Mariestad som knutpunkt, säger Ida Ekeroth Clausson.

En helt ny byggnad kommer att uppföras intill den befintliga anstalten. Ett förberedande arbete för etapp ett har påbörjats. Kriminalvården står för samtliga fastighetskostnader. Däremot kan det bli aktuellt att kommunen köper marken av Sveaskog (se separat artikel).

Fler anstalter växer

Kriminalvårdens avsikt är att växa med 3 400 platser (900 i häkten och 2 500 i anstalter) under den närmaste tioårsperioden. Orsaken är stor platsbrist på fängelser och i häkten.

– Det är ingen bra samhällsutveckling att de intagna blir allt fler. Men om det trots allt är nödvändigt med nya vårdinrättningar är jag tacksam över att vi är en del av satsningen, säger Johan Abrahamsson.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren nämnde flera anledningar till att just Mariestad valdes: förutom en befintlig anstalt och kompetent personal har kommunen ett samarbete med anstalten i Tidaholm som även den ska byggas ut. Den expansionen ska göra rum för 290 platser och vara klar 2024-2025.

– Det kan bli aktuellt med ett utökat samarbete med Tidaholm. Det här blir ett lyft för hela Skaraborg, säger Abrahamsson.

Fastighetsföretagen NCC och Specialfastigheter sköter tillsammans utbyggnaden av anstalterna i både Mariestad och Tidaholm.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren berättade att många anledningar föranleder satsningen i Mariestad.
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren berättade att många anledningar föranleder satsningen i Mariestad. Foto: Jessica Gow/Arkiv
Kommunalråd Johan Abrahamsson (M) konstaterar att en utbyggnad av Rödjan innebär uppemot 150 nya arbetstillfällen.
Kommunalråd Johan Abrahamsson (M) konstaterar att en utbyggnad av Rödjan innebär uppemot 150 nya arbetstillfällen. Foto: Ida Sundén/Arkiv
”Jättepositivt att vi får fler statliga jobb till Mariestad”, säger oppositionsråd Ida Ekeroth Clausson (S).
”Jättepositivt att vi får fler statliga jobb till Mariestad”, säger oppositionsråd Ida Ekeroth Clausson (S). Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Fängelsers säkerhetsklasser

Säkerhetsklass 1: Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna.

Säkerhetsklass 2: Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll.

Säkerhetsklass 3: Anstalterna är öppna och saknar direkta rymningshinder.

Källa: kriminalvarden.se

Artikeltaggar

Anstalten RödjanSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.