Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen utökar budget - vill köpa mark till Rödjans expansion

Publicerad:
Just nu förhandlar kommunen om att få köpa mark mellan Rödjan och golfbanan, berättar tf kommundirektör Thomas Johansson (mitten). För att gå vidare behövdes beslut om utökad investeringsbudget, något kommunstyrelsen nu sagt ja till, men först efter ordväxling mellan Moderaternas Johan Abrahamsson och Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren.
Just nu förhandlar kommunen om att få köpa mark mellan Rödjan och golfbanan, berättar tf kommundirektör Thomas Johansson (mitten). För att gå vidare behövdes beslut om utökad investeringsbudget, något kommunstyrelsen nu sagt ja till, men först efter ordväxling mellan Moderaternas Johan Abrahamsson och Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren.

Kommunstyrelsen har beslutat att utöka kommunens låneram med 35 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att köpa mark vid Rödjan.

– Det primära är att säkerställa mark för kriminalvårdens expansion, säger tf kommundirektör Thomas Johansson.

På måndagen meddelade Kriminalvården att fängelset i Mariestad byggs ut. Planen är en ny säkerhetsavdelning med 150 platser.

För det behövs mer mark. Området mellan Rödjan och golfbanan ägs av statliga Sveaskog och där är Mariestads kommun spekulant på cirka 30 hektar.

– Vi har haft ögonen på området länge. I översiktsplanen från 2018 pekas det ut som lämpligt för bostäder. Nu har det fått ökad aktualitet i och med satsningen som Kriminalvården vill göra, säger Thomas Johansson.

150 nya platser på Rödjan: ”En stor dag för Mariestad”Rekordsnabbt bygge början på nya Rödjan

Någon prislapp finns ännu inte, förhandlingar med Sveaskog pågår, men nu har kommunstyrelsen fattat beslut om att utöka kommunens investeringsbudget för 2021 med totalt 35 miljoner kronor. Av dem går knappt 20,5 miljoner kronor till köp av hundra hektar mark vid gården Korstorp utmed E20 och 5 miljoner är tänkta till ombyggnaden av hamnrestaurangerna ”Bojen” samt ”Sill och Dynamit”.

Kvar är 10 miljoner kronor som kommunen kan använda till markköpet vid Rödjan. Om det blir så mycket är dock långtifrån klart. Och innan ett eventuellt köp genomförs ska både kommunstyrelsen och fullmäktige säga ja.

– Tjänstemännen behöver ett underlag och ett lånelöfte. Det ger vi dem nu, förklarar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Oeniga partier

Vid måndagens sammanträde beslutade kommunstyrelsen att även den totala låneramen för kommunen under året utökas med samma summa som investeringsbudgeten - 35 miljoner kronor.

Men alla ledamöter deltog inte i beslutet som omfattade markexploateringen. Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren var kritisk till vad hon menar är bristfälliga underlag både i fallet med köpet av Korstorp 1:2 och nu kring markaffären vid Rödjan.

– I en demokrati är det viktigt med insyn. När vi inte får kompletta underlag försvårar det, menade hon.

Här satsar kommunen på ny industrimarkHamnkrogar i Mariestad byggs ut

Även Miljöpartiets Mats Karlsson efterlyste ett bättre underlag.

Det fick Johan Abrahamsson att reagera.

– Det är ett spel för gallerierna från oppositionen, att man ska bromsa och inte glädjas över den historiska etableringen i Mariestad. Jag vet inte när vi fick så många jobb på en gång, förklarade han efter sammanträdet.

De två oppositionspartierna förklarade dock att de visst glädjer sig åt Kriminalvårdens utbyggnad.

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonMarie Engström RosengrenMariestads kommunMariestads kommunMats KarlssonPolitikRödjanSveaskogThomas Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.