Hoppa till huvudinnehållet

Sadeltjuvarna fick fängelse

Publicerad:
Tre utländska män döms för en rad sadelstölder i Skaraborg och på flera andra platser.
Tre utländska män döms för en rad sadelstölder i Skaraborg och på flera andra platser. Foto: Johan Sjöström

Tre utländska män, 25 till 46 år gamla, döms till fängelse och utvisning för en rad sadelstölder i Skaraborg och på flera andra platser i landet.

Det har enligt tingsrätten bevisats att männen från Polen tillhört en liga som systematiskt varit i Sverige för att begå brott. Trion har arbetat organiserat men avslöjades till slut av polisen som också bedrev spaning på dem innan de slog till.

Huvudmannen, en 31-årig man, döms till tre år och sex månaders fängelse. De två andra kumpanerna döms till tre års fängelse. Samtliga ska utvisas ur landet och får inte återvända hit förrän tidigast om tio år.

Åtal på gång mot misstänkta sadeltjuvar

Många stölder

De döms för grov stöld vid 29 tillfällen, försök till grov stöld tre tillfällen och grovt häleri. Tingsrätten slår fast att de har under flera månader begått allvarlig brottslighet som varit organiserad, yrkesmässig och systematisk.

Värdet på de stulna sadlarna var på cirka en miljon kronor. Inget av godset är återfunnit.

Skadestånd

Trion är skadeståndsskyldig mot målsägandena. Samtliga yrkade belopp rörande självrisker är enligt tingsrättens uppfattning skäliga.

Männen ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarförsök till grov stöldGrov stöldGrovt häleriSkaraborgSkaraborgs tingsrättTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.