Hoppa till huvudinnehållet

Gamla byggnader rivs på Rödjan

Publicerad:
Flera gamla byggnader ska rivas när det nya Rödjan tar form. Expansionen av den öppna anstalten har redan startat.
Flera gamla byggnader ska rivas när det nya Rödjan tar form. Expansionen av den öppna anstalten har redan startat. Foto: Johan Eklöf

Anstalten Rödjan ska expandera. Men flera av vårdinrättningens byggnader ska rivas till förmån för nya konstruktioner.

– Många lokaler är slitna och har stora brister, säger Göran Cumlin, projektutvecklingschef på Specialfastigheter.

Dessa faktorer blir viktiga när Rödjan expanderar

Rödjan i Mariestad ska utvecklas till en modern anstalt med kapacitet för 350 interner. Det helstatliga bolaget Specialfastigheter äger egendomarna på Rödjan. Företaget har av Kriminalvården fått en order värd strax under en miljard kronor för expansion av den öppna anstalten, säkerhetsklass 3.

Gamla lokaler rivs

Mycket är fortfarande oklart gällande utformningen av den slutna avdelningen, säkerhetsklass 2, som ska stå klar 2024 och innehålla 150 platser. Den avdelningen ska uppföras väster om den befintliga anläggningen och det är ännu osäkert om kommunen köper marken av Sveaskog.

– Så länge markfrågan inte är avgjord hänger mycket i luften. Men expansionen ska ju vara klar redan om tre år, så inom ett halvår hoppas jag att vi fått ett uppdrag från Kriminalvården gällande anstalten, säger Göran Cumlin.

Utbyggnaden av den öppna anstalten har påbörjats. Där ska så kallade typhus göra rum för 200 intagna. Flera av de äldre fastigheterna, några från 1930-talet, kommer att rivas och ersättas med nya lokaler. Endast tvåplansavdelningen närmast Gummerstadsvägen kommer att finnas kvar för att inhysa tjugo intagna. Även den befintliga ladugården rivs och en ny sätts upp.

– Både de gamla fastigheterna och ladugården är uttjänta och ladugården klarar inte EU-kraven. Det mest kostnadseffektiva sättet är att bygga nytt, säger Göran Cumlin.

Kopierade hus

Totalt ska sex typhus och ett storkök anläggas. Fyra av typhusen är för internerna, ett blir entrébyggnad och ytterligare ett ska fungera som sysselsättningslokal. Typhus är en modell vars ritning är generellt utformad så att många konstruktioner kan byggas utifrån samma mall. Rödjan kopierar sina exemplar från kriminalvårdsanstalten Skenäs utanför Norrköping (säkerhetsklass 3).

– Produktionen blir både snabb och effektiv när det finns färdiga ritningar att gå efter.

Successiv inflyttning

Projektet med den öppna avdelningen ska vara klart senast hösten 2024.

– Inflyttningen av interner sker successivt allteftersom att byggnaderna blir klara.

Rödjans kriminalvårdsinspektör Tomas Kvarnrud har tidigare berättat om en samordningseffekt mellan den öppna och den slutna avdelningen.

– Utbyggnaden av klass 3-avdelningen kommer ha positiv effekt även på klass 2-enheten. Men synergieffekterna blir konkreta i ett senare skede, säger Göran Cumlin.

Endast denna anläggning får vara en del av satsningen.
Endast denna anläggning får vara en del av satsningen. Foto: Johan Eklöf

Artikeltaggar

KriminalvårdenRödjanSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.