Hoppa till huvudinnehållet

Här störtade rökdykaren genom betonggolvet

Publicerad:
En brandingenjör undersöker betonggolvet som hade flera hål. En rökdykare föll genom ett av dessa och skadades allvarligt.
En brandingenjör undersöker betonggolvet som hade flera hål. En rökdykare föll genom ett av dessa och skadades allvarligt. Foto: Per Engelbrektsson

Olyckan i Tidan där en rökdykare störtade genom ett hål i betonggolvet i en eldhärjad byggnad är allvarlig.

– Det var ett mardrömsscenario, säger Robert Zeidlitz, operativ chef hos Räddningstjänsten östra Skaraborg.

SLA träffar honom på måndagsförmiddagen utanför den äldre silobyggnad för spannmålsmottagning i Tidan där händelsen inträffade i lördags kväll.

Två rökdykare skadade efter brand – misstänkt skadegörelse

Inledningsvis var det en relativt okomplicerad uppgift med brand i ett utrymme i markplan. Styrkor från både Mariestad och Skövde samt räddningsvärn, totalt 15-talet personal, hade larmats ut.

Larmet utlöstes

Men på ett ögonblick förbyttes ett standarduppdrag till en dramatisk insats med skadad personal.

Plötsligt utlöste det särskilda larm som alla rökdykare är utrustade med.

– Det är varje befäls mardröm att få larm från en saknad rökdykare som vi inte har kontroll på. Det blev en enorm psykisk belastning på den personal som fanns på platsen, säger Zeidlitz.

Robert Zeidlitz. är operativ chef för Räddningstjänsten östra Skaraborg och han beskriver rökdykarolyckan i lördags som ett mardrömsscenario.
Robert Zeidlitz. är operativ chef för Räddningstjänsten östra Skaraborg och han beskriver rökdykarolyckan i lördags som ett mardrömsscenario. Foto: Per Engelbrektsson

Föll flera meter

Räddningsledaren på platsen beordrade att allt arbete skulle koncentreras till att lokalisera och undsätta den skadade. Han hittades snabbt en våning ned sedan han fallit flera meter genom ett hål eller ett schakt i betonggolvet.

Via en trappa lyckades övrig personal få upp den skadade brandmannen på en bår och bära upp honom. Rökdykaren fördes i ambulans till Skaraborgs sjukhus där han på måndagen fortfarande vårdades för allvarliga, men icke livshotande skador.

Ytterligare en brandman skadades vid händelsen, men denne föll inte genom golvet och kunde på söndagen lämna sjukhuset.

Ovanlig händelse

Att brandmän skadas vid släckningsarbete är relativt ovanligt i Sverige.

– Det här är den allvarligaste händelsen jag varit med om under mina 30 år och det är ovanligt att det händer. Delvis tack vare att vi lägger mycket tid på att öva oss i rökdykning som är ett av de farligaste arbetsmoment som tillåts i Sverige, säger Zeidlitz.

Byggnaden i Tidan är uppförd för att ta emot spannmål och byggdes av Centralföreningen 1952. (enligt skriften ”Silos” utgiven av Västergötlands Museum) I den norra delen finns nio silos. Det finns ingen verksamhet i den delen idag.
Byggnaden i Tidan är uppförd för att ta emot spannmål och byggdes av Centralföreningen 1952. (enligt skriften ”Silos” utgiven av Västergötlands Museum) I den norra delen finns nio silos. Det finns ingen verksamhet i den delen idag. Foto: Per Engelbrektsson

Flera utredningar

Under måndagen var polisen på plats med teknisk personal för att utreda orsaker till branden.

Brandorsaken är fortfarande obekräftad. Polisen grep tre yngre personer på platsen i lördags, men de släpptes efter förhör. Brottsrubriceringen var då fortfarande skadegörelsen genom brand.

Arbetsmiljöverket kommer att göra en utredning om arbetsplatsolycka och Rös gör sin utredning.

– Vi kommer anlita en extern utredning för att bland annat säkerställa att vi har haft rätt rutiner, säger Zeidlitz.

”Värsta man kan uppleva”

Anton Schyberg är huvudskyddsombud inom Rös och ingick i den styrka som var på plats i lördags. Han var med om att föra den skadade kollegan ut ur byggnaden.

–Att en kollega skadar sig allvarligt är det värsta man kan uppleva i jobbet. Ingen vill uppleva en sådan situation, säger han.

Enligt honom finns det inget som tyder på att det är bristande rutiner eller felaktiga bedömningar som ligger bakom händelsen. I utrymmet där olyckan hände fanns flera hål i betonggolvet, men inga skyddsstaket runt dessa. Hålen kan ha haft träskivor över sig som gett vika.

– Det är en oturlig olycka och att det finns schakt i ett annars säkert betonggolv är svårt att förutse, säger Anton.

Fungerat väl

Han och övrig personal som arbetade med branden i Tidan togs ur operativ tjänst på lördagskvällen och fick stöd för att hantera händelsen.

– Våra rutiner har fungerat väldigt bra och vi arbetar tillsammans med arbetsgivaren i detta, både med stöd och i att förstå vad som hänt, säger han.

Anton Schyberg är skyddsombud inom Rös.
Anton Schyberg är skyddsombud inom Rös.

Artikeltaggar

NyheterRäddningstjänstenSkövdeTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.