Nu upphör möjligheten att själv boka antikroppstest

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Antikroppstester kommer bara genomföras om läkare bedömer det vara medicinskt motiverat.
Foto: Helene Magnusson
Från och med den 1 april upphör möjligheten att själv boka ett antikroppstest hos Västra Götalandsregionen.

Folkhälsomyndigheten publicerade en ny vägledning och ändrade sina rekommendationer om användning av antikroppstester den 25 februari. Myndighetens bedömning är att antikroppstestning på individnivå i de flesta fall endast har ett begränsat värde. Rekommendationen är nu att antikroppstestning i fortsättningen endast ska genomföras vid medicinsk indikation, för att kartlägga immunitet eller vid genomförande av studier.

Baserat på Folkhälsomyndighetens nya rekommendation har regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, enats om att den egeninitierade antikroppstestningen ska fasas ut. Det innebär att all egenbeställd antikroppsprovtagning med bokning via 1177.se och vårdcentraler, upphör i Västra Götalandsregionen efter den 31 mars.

– Vi delar Folkhälsomyndighetens bedömning om att det inte längre är motiverat att man själv kan boka ett antikroppstest. Oavsett vilket provsvar jag som invånare får ska jag ändå fortsätta att följa alla rekommendationer om avstånd, handhygien och att stanna hemma när jag blir sjuk, säger Per Sikora, provtagningssamordnare Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet står det också att Västra Götalandsregionen har kapacitet att återuppta antikroppstester i stor skala om förutsättningarna skulle förändras.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.