Patient avled efter fall ur säng – läkare inte på plats

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
En patient på ett särskilt boende i Mariestads kommun avled efter fall ur säng.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I samband med personlig omvårdnad faller en patient ur sin säng på ett särskilt boende i Mariestads kommun. Hen slår i huvudet och är först okontaktbar. Några minuter senare är patienten talbar och förnekar att hen har ont. Men skador är synliga.

En halvtimme senare är patienten åter okontaktbar, andningen är oregelbunden och hen blöder från näsan.

Ambulans tillkallas. Ansvarig läkare är inte på plats utan bedömer per telefon att patienten ska till sjukhus för bedömning.

Kirurgjouren på Skaraborgs sjukhus förklarar dock på telefon att de på grund av patientens tidigare sjukdomshistoria inte skulle utföra livsuppehållande åtgärder. De anser det inte etiskt rätt att skicka patienten till sjukhus, då det finns stor risk att hen avlider under transport eller på akutmottagningen.

Anhöriga kontaktas och bestämmer efter kort överläggande att patienten ska vara kvar på boendet. Fyra timmar senare avlider patienten.

Kommunen har gjort en anmälan enligt lex Maria.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.