Hoppa till huvudinnehållet

Smittan ökar hastigt i Töreboda

Publicerad:
Nu ökar smittspridningen i Töreboda igen.
Nu ökar smittspridningen i Töreboda igen. Foto: Malin Bring

Den allmänna smittspridningen i kommunen, som legat relativt lågt sedan årsskiftet, ökar nu kraftigt igen.

Ett mindre antal elever på två av skolorna har konstaterats smittade, liksom ett tiotal medarbetare inom vård och omsorg. Närhälsan registrerar också många fler fall av bekräftad smitta.

Fram tills i går morse hade Centralskolan ett bekräftat fall av smitta. Under dagen fick rektor Leif Carlsson information om ytterligare två bekräftade fall, och gick då ut med uppgiften till samtliga elever och föräldrar på skolans informationsplattform. De tre eleverna går i olika klasser eller arbetslag. Ingen lärare har hittills konstaterad smittad.

– Jag förstår föräldrars oro, och den är befogad, men jag tänker aldrig gå ut med information baserad på rykten. Det får de sociala medierna sköta, skriver Leif Carlsson i informationen på plattformen.

Kommunen har förlängt beslutet om att genomföra fjärrundervisning varannan dag för Centralskolans elever i årskurserna sju och åtta fram till och med den 26 mars. Elever i årskurs nio och elever med behov av särskilt stöd berörs inte av beslutet.

Litet antal på Älgarås skola

På Älgarås skola var ett fåtal elever i olika klasser bekräftat smittade i går, enligt rektor Louise Belsing. Ingen lärare har konstaterats smittad, men 14 personer i personalen testas under dagen. Det sker på plats i skolan i smittspårningssyfte.

– Sedan tidigare äter klasserna årskursvis för att minimera smittspridningen, och nu delar vi också upp fotbollsplanen och Kingrutorna på skolgården för att undvika att blanda klasserna, säger Louise Belsing.

22 nya fall på Närhälsan

–Smittspridningen verkar öka snabbt nu. Plötsligt i slutet på förra veckan steg efterfrågan på provtagning kraftigt hos oss på vårdcentralen, säger vårdcentralschef Przem Skorupka.

I fredags togs 50 prov på Närhälsan, varav 17 visade sig vara positiva. I går måndag togs ytterligare prov. Av de 41 svar som hittills kommit in är 5 positiva och 36 negativa.

– Vi har märkt att om det är större spridning i samhället kommer många fler för provtagning, varefter andelen positiva också går upp, säger Przem Skorupka.

Töreboda tisdag förmiddag: Två damer på torget diskuterar den ökande smittspridningen samtidigt som de håller föredömligt avstånd.
Töreboda tisdag förmiddag: Två damer på torget diskuterar den ökande smittspridningen samtidigt som de håller föredömligt avstånd. Foto: Malin Bring

Vårdpersonal också drabbad

Också inom vård och omsorg har en ökad smittspridning registrerats på kort tid.

– I skrivande stund är tio medarbetare konstaterat smittade, säger äldreomsorgschef Ann-Sofie Eklund Karlsson.

– Några av de smittade har fått symptom och har stannat hemma, men via vår smittspårning har vi upptäckt några fall av personal som är smittad men inte har haft några symptom alls. De har varit på jobbet som vanligt, vilket oroar både kollegor och chefer.

Många egentester

Vård och omsorg lämnar ut provtagningsmaterial för egentester via en lokal i Björkängens källare, där testmaterialet lämnas ut genom ett fönster för att undvika smittorisk. Provet kan tas i hemmet eller i en väntande bil, medarbetaren registrerar sitt test på en särskild hemsida och får sedan svar via densamma. Detta meddelas sedan chef och går med automatik till den vårdcentral som valts när man registrerar testet.

– I går hämtades cirka 70 egentester, vilket är rekordmånga i vår verksamhet. Det är ett mycket oroande tecken, som vi ser det, säger Ann-Sofie Eklund Karlsson.

Vi får inte slappna av

Samtliga patienter och brukare inom vård och omsorg är nu färdigvaccinerade, liksom majoriteten av personalen inom äldreomsorgen.

Äldreomsorgschefen höjer dock ett varnande finger:

– Att många i personalen är vaccinerade innebär inte att vi kan slappna av nu. Vi jobbar fortfarande med full skyddsutrustning och måste våga påminna varandra om vikten av att följa alla rekommendationer om avstånd, handtvätt, hur många vi träffar och så vidare.

– Nu har vi en allmän spridning i samhället som hastigt ökar. Vi vet att smittan finns inom vården, skolan och i samhället utanför, samtidigt som påsken står för dörren. Det känns som om vi absolut behöver uppmana varandra att inte släppa efter nu, utan verkligen hålla i och hålla ut!

Artikeltaggar

ÄlgaråsÄlgarås skolaCentralskolanNyheterTöreboda kommunVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.