Fortsatt distans för skolorna i Mariestad

Skola & utbildning | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Efter påsk får eleverna på gymnasiet återvända till skolan. Det meddelade utbildningsministern på ett pressträff på torsdagsmorgonen.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Den 1 april upphör de nationella rekommendationerna om fjärr- och distansundervisning för elever på gymnasiet. Men i Mariestad kommer studierna att fortsätta delvis på distans.
– Vi följer Smittskydd Västra Götalands rekommendationer, säger utbildningschef Maria Appelgren.

Det var vid en presskonferens på torsdagsmorgonen som utbildningsminister Anna Ekström meddelade att Folkhälsomyndighetens rekommendation att blanda fjärr- och distansundervisning med studier på plats i skolan inte förlängs. Därmed upphör de nationella reglerna att gälla efter påsklovet.

Men det kan bli regionala undantag med hänsyn till smittläget och det är precis vad som gäller för Västra Götaland. Under onsdagen meddelade regionens smittskyddsläkare att man förlänger beslutet om distansstudier till den 18 april. Rekommendationen innebär att gymnasieelever undervisas på plats i skolan minst 20 procent av den schemalagda tiden. Högst en tredjedel av eleverna bör vara på plats samtidigt.

Distans i Mariestad

På Vadsbogymnasiet innebär det att studierna fortsätter på samma sätt som tidigare.

– Vi förlänger de scheman vi har. Klasserna är i skolan på bestämda dagar, men det görs också anpassningar på individ- och gruppnivå utifrån behovet av examinationer och särskilt stöd, säger Maria Appelgren.

Hon kan inte säga när det blir studier på heltid i skolan igen, allt beror på smittläget och beslut fattas av det regionala smittskyddet, som har en konferens varje onsdag.

– Vi räknar med att vi får besked om det här beslutet förlängs tidigast 14 april.

På Vänergymnasiet följer man också regionens direktiv.

– Vi har gymnasiegemensamma ämnen på distans och praktiska moment i skolan. Det blir ingen större skillnad, konstaterar rektor Marie Kron.

Eleverna kommer till skolan på bestämda dagar och vistas då små grupper och hålls åtskilda. Vid körlektioner har transporteleverna och deras lärare munskydd.

Så gör högstadiet

Även kommunens högstadieelever i årskurs sju och åtta fortsätter att ha sin undervisning delvis på distans. Det nya beslutet gäller till och med den 16 april och innebär att åttorna har distansundervisning vecka 14 och kommer till skolan vecka 15. För sjuorna gäller det omvända, de kommer till skolan vecka 14 och pluggar hemifrån vecka 15.

På Högelidsskolan blir det också distansundervisning på onsdagar för årskurs sju och åtta. Orsaken är att årskurs sex kommer till skolan för att ha slöjd samt hem- och konsumentkunskap.

Årskurs nio har all sin undervisning på plats i skolan och det gäller även för elever i behov av särskilt stöd.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: ”Inte läge att ändra rekommendationer i Skaraborg”

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.