Fyra av fem Mariestadsbor struntar i att använda cykelhjälm.
– Det är både sorgligt och jättetråkigt, säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg.
Hjälmen har räddat Per-Håkan flera gånger: ”Väldigt sårbar”Mätningar från NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) visar att 22 procent av alla Mariestadscyklister använder hjälm. Det är siffror som ligger långt under rikssnittet: hjälmanvändningen i hela Sverige ligger på 50 procent.
– Jag har faktiskt inget jättebra svar på varför Mariestad ligger så långt efter övriga landet. En teori är att det är en liten stad med mycket småvägar där folk inte tycker att de behöver skydda sig, säger Petra Hansson.
När det gäller barn i Mariestad använder 28 procent cykelhjälm. Siffran för landet är 62.
– Det är väldigt tråkigt att skillnaden är så stor. Problemet behöver åtgärdas omedelbart, säger Petra Hansson.
Töreboda en ljusglimt
För att öka medvetenheten bland barn och ungdomar ska kommunen vara med i projektet Ökad och säker cykling. Projektet, som finansieras av Trafikverket, innebär att NTF undervisar i trafikvett. I Mariestad är det årskurs fyra-elever som ska utbildas under våren.
– Vi träffade dem även förra året. I tioårsåldern är det lämpligt med sådan information.
Mariestad får illustrera hela Skaraborgs svaga resultat. Där är hjälmanvändningen för barn 45 procent och den totala siffran 33.
– Mönstret i vår mätning är att folk skyddar huvudet bättre i storstäder och det är något som saknas i Skaraborg. Men folk bedrar sig själva, det går att råka ut för allvarliga olyckor på en avlägsen grusväg också, säger Petra Hansson.
Töreboda är dock en av ljusglimtarna där 72 procent av barnen bär hjälm medan det totala användandet är 46 procent. I Gullspång är siffrorna 49 respektive 44.