Hoppa till huvudinnehållet

Barnens påskris på hållbart vis

Publicerad:
På Regattans förskola skippade man det traditionella påskpyntet och använde i stället ett hållbart tänk. Det var nöjda barn som inspekterade sina kreationer på plats i Esplanaden.
På Regattans förskola skippade man det traditionella påskpyntet och använde i stället ett hållbart tänk. Det var nöjda barn som inspekterade sina kreationer på plats i Esplanaden. Foto: Charlotte Ferneman

Att pynta med färgglada fjädrar och plastiga ägg är inget för Mariestads förskolebarn.

I stället dekorerar de sina påskträd mer hållbart med kottar och mossa.

– Det är så roligt att barnen blir så stolta över det, säger Sofia Jacobsson, förskolepedagog på Regattans förskola.

I vintras bjöds kommunens alla förskolor in för att klä varsin julgran med nedbrytbart naturmaterial. Dessa granar ställdes sedan i Esplanaden och fick pryda den under julskyltningen.

Nu har kommunens förskolor fått ett nytt uppdrag. Precis som förra gången står hållbarheten i fokus, skillnaden är att barnen nu fått skapa eget påskpynt.

Upplägget från vinterns aktivitet användes även denna gång. Björkar kördes ut till de enskilda förskolorna som sedan fick piffa upp träden med hjälp av sina kreationer. De färdigklädda påskrisen hämtades för att slutligen ställas ut i Esplanaden tillsammans med de andra förskolornas utsmyckningar.

Alla tre hemvister på förskolan var med och hjälpte till. De äldre barnen gjorde mossbollarna medan de yngre målade kottarna.
Alla tre hemvister på förskolan var med och hjälpte till. De äldre barnen gjorde mossbollarna medan de yngre målade kottarna. Foto: Charlotte Ferneman

Hämtade material i skogen

En av förskolorna, vars bidrag nu förskönar Esplanaden, är Regattans förskola. Där har alla tre hemvisterna fått vara med och bidra.

– Vi har varit i skogen och plockat kottar. Sedan stoppade vi dem i en låda och gick till förskolan. Där målade vi kottarna gula och gjorde ögon och munnar, berättar Alfred Brandström.

– Tre- och fyraåringarna målade kottarna medan fem- och sexåringarna gjorde mossbollarna inlindade i garn, förklarar förskolepedagogen Sofia Jacobsson.

Trots att alla inte var med och gjorde dekorationerna var barnen lika nöjda med resultatet.

Hållbart material fungerade minst lika bra, om inte bättre för ett härligt och färggrant påskris.
Hållbart material fungerade minst lika bra, om inte bättre för ett härligt och färggrant påskris. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har inte varit med och målat. Jag var hemma några dagar för att jag var förkyld, men när jag kom tillbaka till förskolan fick jag vara med och hänga upp, berättar Isa Blomkvist.

Exalterade barn

För att nå upp i det höga riset har Regattans förskolebarn fått använda sig av stegar. Något som många av barnen tyckt varit spännande.

– Det var kul att klättra. Jag tyckte det gick bra att hänga upp allt, det var inte svårt, säger Selma Brandstedt.

Påskträdet är nu på plats tillsammans med de andra förskolornas bidrag.
Påskträdet är nu på plats tillsammans med de andra förskolornas bidrag. Foto: Charlotte Ferneman

Vad är finast med ert påskris?

– Kottarna, för dem har vi gjort!, säger Selma.

När barnen fick se det färdiga resultatet i Esplanaden var de väldigt uppspelta, men inte bara för sina egna träd utan även för de andra förskolornas. De var med stor nyfikenhet barnen gick runt och inspekterade påskrisen.

– Alla träd är lika fina, säger Selma.

– Det är kul att barnen får ta plats i stan, säger förskolepedagogen Sofia Jacobsson.

Det var inte bara det egna trädet som imponerade på förskolebarnen.
Det var inte bara det egna trädet som imponerade på förskolebarnen. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

EsplanadenFörskolorHållbarhetNyheterPåsk

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.