Hoppa till huvudinnehållet

Lång halloumikamp över – Cyperns ost skyddas

Publicerad:
Halloumiproduktion i Cypern. Arkivbild.
Halloumiproduktion i Cypern. Arkivbild. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Kalix löjrom och gorgonzola är skyddade enligt EU-regler. Men inte halloumin.

Förrän nu. EU har godkänt Cyperns nationalost som värdig skyddsbeteckningen SUB och osten kan därmed bara tillverkas på ön för att kallas just halloumi.

"En milstolpe för halloumi/hellim och vårt land", twittrade president Nicos Anastasiades efter det efterlängtade beskedet och kallade där osten för såväl det grekiska som det turkiska namnet– EU-beslutet gäller ostar från båda sidor av den delade ön.

För Cypern är beslutet viktigt och jordbruksminister Costas Kadis säger enligt nyhetsbyrån AFP att beslutet hjälper landet i kampen mot imitatörer som vill åka snålskjuts på det etablerade namnet på Cyperns största exportvara.

Bara under fjolåret exporterade Cypern halloumi för motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Ansökte för sju år sedan

I EU-beslutet definieras namnet halloumi som ost helt producerad på ön Cypern och innehållandes minst 51 procent get- eller fårmjölk. Det är ett skydd Cypern väntat på i sju år. Halloumi var sedan tidigare varumärkesskyddat, men landet hade, främst av politiska orsaker, ännu inte fått gehör för sin ansökan om skyddsbeteckning.

Landet skickade in en ansökan redan 2014 och EU-kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker sade 2015 att "Halloumi/hellim symboliserar hela ön Cyperns delade arv som har enat samhällena där i århundraden".

Brittiskt stopp 2018

Men Cyperns ansträngningar har stött på hinder på vägen, inte minst 2018 när landet skulle försvara det varumärkesskydd osten hade i Storbritannien, dit 40 procent av all cypriotisk ostexport går.

Ett brittisk företag hade då ansökt i domstol om att skyddet skulle ogiltigförklaras. Cyperns regering misslyckades att få in ett svar till domstolen, som därmed gick på företaget John & Pascalis linje.

Martin Yngve/TT

Fakta: EU:s skyddsbeteckningar

Fakta: EU:s skyddsbeteckningar

EU har tre skyddsbeteckningar för mat kopplad till ett geografiskt område där en specifik produkt tillverkas.

Skyddad geografisk beteckning (SGB).

Produkten är knuten till området åtminstone genom att vara producerad eller bearbetad eller beredd där. Svenska produkter: Bruna bönar från Öland, Svecia-ost, skånsk spettkaka, svensk aquavit, svensk punsch, svensk vodka.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

Produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod. Svenska produkter: Kalix löjrom, Upplandskubb, hånnlamb.

Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Skyddade recept på traditionella produkter där namnen har använts minst 30 år. Produkten ska anknyta till ett visst område genom en speciell sammansättning eller framställningsmetod associerad med det. Svenska produkter: Falukorv, hushållsost.

Källa: Livsmedelsverket

Artikeltaggar

CypernEkonomiMat och dryck

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.